Poľsko cieli na demisiu predsedníčky Ursuly von der Leyen
14 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

Vzťahy medzi Poľskom a EÚ sú opäť vyhrotené. Európska komisia Poľsku nevyplatí miliárd eur z plánu obnovy na reformu súdnictva. Poľskí politici majú plán a sú pripravení cieliť aj na demisiu jej predsedníčky Ursuly von der Leyen, informuje portál Euractiv.

Poľsko na chvíľu, po vypuknutí vojny na Ukrajine našlo s Bruselom spoločnú reč. Dnes je všetko inak. Poľsko žiada o vyplatenie 35 miliárd eur z plánu obnovy na reformu súdnictva, ten im ale Európska komisia odmietla schváliť s odôvodnením, že nespĺňa zásady právneho štátu.

Nakoniec im komisia v júni poľský plán schválila, ale peniaze Poľsko nedostane.

"Európska komisia dnes hovorí, že poľská reforma nesplnila požiadavky v schválenom pláne," píše Euroactiv.

Poľsko reaguje

„Nezostáva nám nič iné, len vytiahnuť všetky zbrane, ktoré máme v arzenáli, a začať s paľbou,“ reagoval generálny tajomník vládnej strany Právo a spravodlivosť Krzysztof Sobolewski.

Poľsko plánuje častejšie využívať právo veta a zostaviť koalície na vyslovenie nedôvery eurokomisie Ursule von der Leyen alebo aj žaloby.

Medzinárodný olympijský výbor odoberá Putinovu medailu. Ruská bežkyňa na lyžiach reaguje
Rusi sú rozčúlení. Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV), Thomas Bach sa rozhodol odobrať medailu, ktorú dostal ruský prezident Vladimír Putin v roku 2001. Veľmi emotívne na toto rozhodnutie reagovala bežkyňa z Ruska, Veronika... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Poľsku plán schválili, peniaze aj tak nedostanú

Poľsko, podobne ako Maďarsko čelilo problémom pri schvaľovaní plánu obnovy, pretože Komisia v ňom nenašla sľúbené reformy súdnictva.

"V lete ale Komisia oznámila, že plán obnovy Poľsku schválili. "Odborníci na právny štát však poukázali na to, že reforma je iba kozmetická a eurokomisári venujúci sa spravodlivosti a právnemu štátu volali po tom, aby Komisia Poľsku takúto reformu neuznala a peniaze z plánu obnovy neuvoľnila," píše Euroactiv.

"Je čas sa poučiť," vyhlásilo Poľsko

"Líder strany Jarosław Kaczyński teraz tvrdí, že Poľsko urobilo maximum a svoju stranu dohody porušila Únia.  „Je čas sa poučiť,“ informuje Euroactive.

Amnesty International si sa zisteniami na Ukrajine stojí
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik