Plyn pre Nemecko nebude
14 | 08 | 2022 I Milan Laca

Katar sa napriek ceste ministra Habeka rozhodol dodávať plyn do Talianska namiesto Nemecka.

Štát Perzského zálivu sa napriek ceste ministra hospodárstva Roberta Habeka do Dauhy a jeho vyjadreniam o dohode s katarskou stranou rozhodol dodávať skvapalnený plyn do Talianska namiesto Nemecka.

Nemci pohoreli

Pokus nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habka rokovať s Katarom o dodávkach skvapalneného zemného plynu (LNG) nevyšiel, dostanú ho Taliani, píše Deutsche Wirtschaftsnachrichten. Habek po ceste do Kataru povedal, že Nemecko dostane plyn z tejto krajiny. To sa však nestalo.

Plyn vyfučal

Žiadna z veľkých nemeckých energetických spoločností (EnBW, RWE, Vattenfall, E.On a Lex Uniper) odvtedy neuzavrela zmluvu s dodávateľmi LNG z Kataru. Niektoré spoločnosti sa dohodli len na dodatočných dodávkach zo Spojených štátov. Napríklad EnBW oznámilo kontrakt so severoamerickým dodávateľom Venture Global LNG, podľa ktorého spoločnosť plánuje nakupovať 1,5 milióna ton skvapalneného zemného plynu ročne, avšak až od roku 2026.

Môžeme očakávať veľké výpadky elektrického prúdu?
Po katastrofických scenároch pri nedostatku plynu, či ropy, sa začínajú vynárať aj obavy, či bude v najbližších mesiacoch dostatok elektrickej energie. Naše Ministerstvo hospodárstva má však množstvo iných problémov a toto by s najväčšou... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Šikovní Taliani

Talianska energetická spoločnosť Eni v polovici júna získala podiel 28 miliárd dolárov v katarskom projekte North Field East LNG, čím sa podľa nemeckých médií stala druhým najväčším akcionárom po francúzskom TotalEnergies.

Zbytočný výlet

Nemecký minister odcestoval v polovici marca do Kataru a Spojených Arabských emirátov, aby rokoval o dodávkach LNG. Potom povedal, že Katarčania ho budú do Nemecka dodávať. Koncom júla však Habek priznal, že Katarčania sa rozhodli neurobiť "dobrú ponuku". Začiatkom mája však agentúra Reuters informovala o nezhodách medzi Nemeckom a Katarom ohľadom dĺžky dlhodobých kontraktov. Nemecká strana podľa agentúry nechcela súhlasiť s podmienkami Dauhy o podpise zmlúv na obdobie minimálne 20 rokov. Katar navyše kladie podmienky, ktoré Berlínu neumožnia presmerovať plyn do iných európskych krajín, poznamenala agentúra Reuters .

Igor Matovič a Robert Fico sa pustili do seba na sociálnej sieti
Vláda už nemá nárok na existenciu, myslí si Robert Fico (SMER - SD) a poukazuje na to, že vláda by už neexistovala, keby nemala podporu médií a vybraných novinárov. Pravdepodobne na tento Ficov odkaz reaguje Igor Matovič (OĽaNO). Aj Fico, aj... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik