Amnesty International si sa zisteniami na Ukrajine stojí
14 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

AI v sobotnom vyhlásení napísala, že postupy pri tvorbe štúdie dôkladne preskúmajú externí odborníci. Podrobnosti o priebehu revízie určí správna rada Amnesty budúci týždeň po tom, ako budú mať rôzne národné organizácie možnosť vyjadriť sa, píše DPA.

Táto ľudskoprávna organizácia minulý týždeň v štúdii upozornila, že ukrajinská armáda svojím konaním porušuje medzinárodné humanitárne právo. Zároveň zdôraznila, že takéto porušenia "v žiadnom prípade neospravedlňujú útoky Ruska, pri ktorých zahynulo a utrpelo zranenia nespočetné množstvo civilistov".

Rusko v bilaterálnych vzťahoch varuje USA pred „bodmi, z ktorých niet návratu“ 
Rusko varovalo USA pred bodmi, z ktorých niet návratu. Bodmi, po ktorých je možné prerušenie diplomatických vzťahov, povedal v rozhovore pre agentúru TASS Alexander Darchiev, riaditeľ severoamerického odboru ruského ministerstva zahraničných... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Pobúrený Zelenský

Predmetná správa pobúrila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj ďalších ukrajinských predstaviteľov a vyústila aj do rezignácie šéfky ukrajinskej pobočky AI Oksany Pokaľčukovej.

Kyjev túto štúdiu prirovnal k ruskej propagande a dezinformáciám. Podľa Zelenského sa Amnesty pokúša preniesť zodpovednosť z agresora na obeť.

AI v nedeľu uviedla, že si za svojimi zisteniami stojí, avšak mrzí ju "bolesť, ktorú touto správou vyvolala".

Nemecká pobočka tejto ľudskoprávnej organizácie kritizovala, že výsledky predmetnej štúdie "neboli komunikované s citlivosťou a presnosťou", aké sa od takejto organizácie očakávajú.

Kuleba: Rusi, ktorých znepokojuje Zelenského návrh, by sa mali sťažovať Kremľu
Rusi, ktorí nesúhlasia s návrhom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zavedenie zákazu cestovania pre ruských občanov do krajín EÚ, by mali svoje sťažnosti smerovať Kremľu. V sobotu to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | TASR/Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik