Severná Kórea možno pošle až sto tisíc „dobrovoľníkov“ do vojny na Ukrajine
08 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Podľa ruskej vládnej siete nešpecifikované „správy“ naznačujú, že Severná Kórea je ochotná poslať až 100 000 vojakov do vojny na Ukrajine na podporu Moskvy, píše denník Breitbart.

Severná Kórea uznala Donbass ako jedna z mála

„Existujú správy, že 100 000 severokórejských dobrovoľníkov je pripravených prísť a zúčastniť sa konfliktu,“ uviedol Igor Korotčenko, ktorého  New York Post opísal ako „obranného odborníka“. Údajne to povedal na ruskom Channel One, bez toho, aby objasnil, o aké správy ide. 

Fáma, ktorou sa ešte nezaoberala ani komunistická severokórejská vláda, ani jej propagandistické zložky, nasleduje po tom, ako sa diktátor Kim Čong-un snažil o čoraz významnejšiu úlohu v ruskej invázii na Ukrajinu na podporu agresora.

Severná Kórea nasledovala Rusko a Sýriu minulý mesiac v uznaní proruských separatistických skupín v ukrajinskom regióne Donbass ako krajiny, čo prinútilo Kyjev prerušiť diplomatické styky s Pchjongjangom. 

Provokatívna návšteva Pelosiovej na Taiwane otriasla americkými mainstreamovými médiami a medzinárodnými politikmi
Poriadne narušila čínsko-americké vzťahy. Hoci predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ukončila svoju nepremyslenú návštevu ostrova Taiwan, otrasy vo vzťahoch neprestali. Stále viac hlasov z USA a iných krajín kritizuje cestu... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Korotčenko - vo svojom prejave v ruskej štátnej televízii, a teda pravdepodobne zastupujúci názory vlády – údajne vo vysielaní Channel One povedal, že Moskva by mala privítať účasť Severnej Kórey vo vojne.

„Ak Severná Kórea vyjadrí želanie splniť si svoju medzinárodnú povinnosť bojovať proti ukrajinskému fašizmu, mali by sme im to dovoliť,“  preložil Post jeho poznámky.

Prídu bojovať alebo obnovovať?

Správa nešpecifikovala, akých „dobrovoľníkov“ Severná Kórea zvažuje vyslať na Ukrajinu, hoci vyjadrenie "účasť na konflite“ naznačuje, že „dobrovoľnícka“ pomoc by mala vojenský charakter. Správa zverejnená v piatok denníkom Daily NK, ktorá obsahuje správy zo Severnej Kórey, osobitne naznačila, že Pchjongjang zvažuje vyslanie manuálnych pracovníkov do oblasti Donbass na pomoc separatistom pri obnove, čo sa zdá byť odlišné od snahy spomínanej v ruských štátnych médiách. 

Šéf OSN: Hrozba jadrového konfliktu je po desaťročiach späť
Hrozba nukleárneho konfliktu sa po desaťročiach vrátila, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Štáty disponujúce jadrovými zbraňami vyzval, aby sa zaviazali, že ich nepoužijú ako prvé, informovala agentúra Reuters. Akýkoľvek... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Portál poznamenal, že fámy naznačujú, že Severokórejčania sa „zdráhajú“ nasadiť sa na Ukrajinu kvôli obavám, že vojnová zóna je príliš nebezpečná a ruská vláda neponúkla primeranú kompenzáciu.

Dlhoroční spojenci

Rusko je jedným z hlavných spojencov Severnej Kórey, hneď po susednej Číne, ktorá je v súčasnosti technicky stále zapletená do takmer storočnej nevyriešenej kórejskej vojny. Rusko zostáva jedinou krajinou okrem Číny a Singapuru, ktorú diktátor Kim Čong-un oficiálne navštívil. 

Severná Kórea má dlhú históriu nasadzovania vojenských prostriedkov, predaja zbraní a inej účasti na medzinárodných konfliktoch. K najvýznamnejším záväzkom tohto druhu v krajine došlo v Afrike, kde rodina Kimovcov počas desaťročí upevňovala vzťahy s tyranmi ako Robert Mugabe zo Zimbabwe a Idi Amin z Ugandy.

Exkancelára Schrödera nevylúčia z SPD, napriek väzbám na Putina
Neexistuje žiaden dôvod na vylúčenie bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera z radov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v súvislosti s jeho väzbami na šéfa Kremľa Vladimira Putina. Rozhodol o tom v pondelok arbitrážny výbor v... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik