Naťahovačky o turbínu
04 | 08 | 2022 I Milan Laca

Siemens Energy vyhlásil o výroku ruského Gazpromu o turbíne -  "jednoducho to nie je pravda".

Neexistujú žiadne európske sankcie voči turbíne pre Nord Stream, napriek tomu, že Gazprom tvrdí opak, uviedol Siemens Energy. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že turbínu môžu  previesť kedykoľvek.

Spor

Turbína pre plynovod Nord Stream sa nachádza v Nemecku, vyjadrenia Gazpromu o problémoch s jej prepravou do Ruska v dôsledku obmedzení zo strany EÚ, Kanady a Spojeného kráľovstva nie sú spoľahlivé, vylásil zástupca Siemens Energy. Ruská strana denne uvádza  „iné dôvody“, pre ktoré nemôže Gazprom turbínu akceptovať. Spoločnosť uviedla, že ak by Rusko skutočne chcelo dostať vybavenie, potom by sa to už stalo.

Nemci sa snažia

3. augusta, nemecký kancelár Olaf Scholz navštívili závod v Mülheime an der Ruhr, kde sa nachádza turbína pre Nord Stream. Potvrdil , že turbínu možno kedykoľvek bez problémov prepraviť, na to je potrebná len účasť ruskej strany. Gazprom podľa neho musí poskytnúť potrebné informácie na colné vybavenie, všetky ostatné povolenia má, či už z Nemecka, Európskej únie, Veľkej Británie a Kanady.

Máme sa báť prehlbujúcej sa vojenskej expanzie Iránu do Európy?
Prehlbujúce sa zapojenie Iránu do podpory ruského vojnového úsilia proti Ukrajine by malo slúžiť ako budíček pre západných lídrov. Vojenská hrozba Iránu sa už totiž neobmedzuje len na Blízky východ, upozorňuje redaktor denníka Telegraph pre obranu... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Rusi inak 

V ten istý večer však Gazprom oznámil nemožnosť prepravy turbíny do Ruska z dôvodu „sankčných režimov Kanady, EÚ, Spojeného kráľovstva“ a nedodržania zmluvných záväzkov spoločnosťou Siemens Energy. Podľa agentúry Reuters Kanada poslala turbínu do Kolína asi pred tromi týždňami 17. júla, ale uviazla v Nemecku, pretože Moskva nevydala oficiálne povolenie na dovoz. Tieto údaje  v Kremli odmietli. Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta  pripomenul slová Vladimíra Putina, ktorý povedal, že samotné Rusko ešte nedostalo potrebnú právnu a technickú dokumentáciu na dovoz zariadení pre Nord Stream. Turbínu opravovali v Kanade. Na žiadosť Nemecka kanadské úrady súhlasili so zaslaním zariadenia, čo vyvolalo kritiku zo strany Ukrajiny. Prezident Volodymyr Zelenský označil rozhodnutie za "nebezpečný ústupok".

Gazprom robí po svojom

Gazprom vysvetľoval chýbajúcou turbínou zníženie dodávok plynu do Nemecka cez Nord Stream. Gazprom tiež pozastavil dodávky na dva týždne z dôvodu preventívnej údržby a obnovil ich v rovnakom objeme ako pred údržbou. Koncom júla sa dodávky plynu znížili na 35 miliónov  kubických metrov za deň, čo predstavovalo 20% projektovanej kapacity plynovodu. Podľa agentúry Bloomberg má Moskva v úmysle udržať dodávky plynu do Európy na minimálnej úrovni, aby zvýšila tlak v reakcii na sankcie.

Matovič je racionálny, rozvážny a milý! Slováci sú v šoku!
"Prejsť zo súkromnej sféry do štátnej správy môže byť náročné", začala svoj rozhovor generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva financií Veronika Gmiterko, ktorá najskôr pracovala v súkromnom sektore. Dnes však pôsobí v štátnej správe,... Čítať ďalej
04 | 08 | 2022 | Ivan Mihale