Prestal fungovať prenos údajov z jadrových elektrární na Ukrajine
10 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Prenos údajov z monitorovacích systémov inštalovaných v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine prestal fungovať, oznámila v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vyjadril znepokojenie z "náhleho prerušenia prenosu týchto údajov do viedenského sídla MAAE z dvoch lokalít, kde sa nachádza veľké množstvo jadrového materiálu vo forme vyhoreného aj nového jadrového paliva," uviedla MAAE vo vyhlásení.

Podobné zariadenia inštalované v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyle prestali vysielať údaje ešte v noci na stredu, pripomína Reuters.

Obe elektrárne obsadili ruské vojská, ktoré 24. februára podnikli inváziu na územie Ukrajiny.

M. Žilinka: Ešte aj tragédiu Ukrajiny politicky zobchodujú vo svoj prospech
Vojna na Ukrajine zúri už dva týždne a mierové rokovania zatiaľ viaznu. Niektoré európske krajiny už vedú trestné konanie pre vojnové zločiny a naša Generálna prokuratúra sa k nim pripojí. Vyplynulo to z rozhovoru generálneho prokurátora M.... Čítať ďalej
10 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

MAAE v súvislosti s obsadením elektrárne v Černobyle Rusmi opakovane upozorňuje, že v objekte je okolo 210 technikov a pracovníkov miestnej bezpečnostnej služby, ktorí sú v službe nepretržite takmer dva týždne. Odvtedy, ako elektráreň ovládli ruské jednotky, totiž nedošlo k striedaniu pracovných zmien.

Slúžiaci personál má síce k dispozícii vodu a jedlo, ale ich "situácia sa zhoršuje", upozornila opäť MAAE.

Ozaj Slovák znesie všetko?
"Slovák znesie predsa všetko," tvrdí Marek Géci z mimoparlamentnej strany Život - národná strana na svojej sociálnej sieti. Toto jeho konštatovanie však nie je žiadna dobrá správa. Politika výhovoriek "Politika tejto vlády sa nesie v duchu, že... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik