Ruské rodiny sa v zúfalom pátraní po stratených vojakoch obracajú na ukrajinskú horúcu linku
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková
"Prepáčte, že vás ruším, volám ohľadom môjho brata." "Máte nejaké informácie o mojom manželovi?" "Dobrý deň, horúca linka, je to miesto, kde môžete zistiť, či je niekto nažive?"
 
Ide o úryvky zo zvukových nahrávok, ktoré boli urobené na ukrajinskej štátnej horúcej linke. Matky a otcovia, manželky, súrodenci a iní sú zapojení do zúfalého pátrania po svojich milovaných, zatiaľ čo vojna Ruska s Ukrajinou sa zdanlivo nekončí, informuje CNN.
Hľadajú ruských vojakov
Roztrasené hlasy na konci frontu však nevyzývajú k hľadaniu Ukrajincov -- hľadajú informácie o ruských vojakoch.
Na záznamoch horúcej linky badať zúfalstvo a neistotu v hlasoch volajúcich. Vrhá to svetlo na to, ako prísne Moskva kontroluje komunikáciu o vojne.
Nahrávky naznačujú, že mnohí ruskí vojaci akoby nevedeli, aké sú ich plány alebo prečo boli nasadení. 
Volajú domov
Od začiatku invázie 24. februára sa na internete objavujú videá, na ktorých vidno, že ukrajinskí civilisti a vojaci umožňujú ruským vojakom zavolať domov a porozprávať sa so svojimi rodičmi.
Vráťte sa z Ukrajiny živí
Horúcu linku s názvom „Vráťte sa z Ukrajiny živí“ zriadilo ukrajinské ministerstvo vnútra, ktoré uznalo, že iniciatíva je humanitárnym aj propagandistickým nástrojom.
 
Zelenského hrdinstvo naráža na červené línie Západu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je s jeho každodenným videokomentárom ako morálne svedomie Západu. S videokomentárom, ktorý poukazuje na hrdinstvo jeho krajiny pri odolávaní ruskej invázii, ktorá sa zvrhla na vražedné baráže proti... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
 
Kristina, vyštudovaná psychologička, vysvetľuje ciele horúcej linky. "V prvom rade pomôžeme ruským vojakom nájsť ich príbuzných. Boli oklamaní a nevedeli, kam a prečo idú a ocitli sa v našej krajine. A po druhé pomôžeme zastaviť vojnu vo všeobecnosti," povedala pre CNN.
Šesť tisíc hovorov
Odkedy bola zriadená v úvodných salvách tejto vojny, horúca linka zvoní nepretržite, povedala Kristína. Od 24. februára bolo prijatých viac ako 6000 hovorov. Hovory prichádzali z tak vzdialených miest, ako je Vladivostok na ruskom ďalekom východe a Rostov na Done, blízko ukrajinských hraníc.
Nie len z Ruska
Záznamy tiež ukazujú, že hovory neprichádzajú len z Ruska, prichádzajú z celej Európy a dokonca až zo Spojených štátov, vrátane štátov Virgínia, New York a Florida.
 
Marata, ktorý žije vo Virgínii, jeho rodina v ruskej Ufe požiadala, aby zavolal na horúcu linku zo strachu, že by pátraním po ich synovi vyvolal represálie zo strany ruských úradov. "Rodina sa snaží, aby ju nikto nekontaktoval, pretože v Rusku sa každý veľmi bojí. Každý sa bojí hovoriť, každý sa bojí, že by ho orgány činné v trestnom konaní sledovali," povedal Marat.
 
Marina, ďalšia volajúca z Floridy, uviedla, že jej teta nedostáva žiadne informácie od ruského ministerstva obrany. "Snažili sa ho nájsť, ale nikto neodpovedá," povedala Marina. Cítila teda, že jej jedinou nádejou je zavolať na ukrajinskú horúcu linku, no tá zatiaľ nemala žiadne informácie o jej bratrancovi.
"Len mi povedali, že hneď ako budú mať nejaké informácie... pretože som, viete, dúfala, že je ako možno vo väzení alebo niečo podobné, viete, že je stále nažive," povedala Marina.
Pozvali rodiny na Ukrajinu
Vysoký predstaviteľ ukrajinskej vlády pre CNN povedal, že horúca linka spojila desiatky ruských rodín s ruskými vojakmi na Ukrajine. "Pozvali sme ich, aby prišli na Ukrajinu, aby sa stretli so svojimi synmi, ale zatiaľ sa nikto nerozhodol."
 
Mark Galeotti: Sen Vladimíra Putina sa mení na nočnú moru
Ako dlho ešte potrvá, kým si Putinovi generáli začnú myslieť, že jediným východiskom z tohto "bordelu" je zbaviť sa človeka, ktorý ho vytvoril? Takúto otázku kladie profesor Mark Galeotti, Putinov životopisec, čestný profesor na University College... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
 
Podľa úradníkov pracujúcich na horúcej linke prevažná väčšina volajúcich uviedla, že ich synovia alebo manželia im povedali, že boli poslaní na výcvik v zálohe alebo vojenské cvičenia a že mnohí stratili kontakt so svojimi rodinami 22. alebo 23. februára, tesne predtým, ako Rusko napadlo Ukrajinu. 
Rusi prosia o odpustenie
Riaditeľku horúcej linky Kristinu v Kyjeve prenasledujú hovory, ktoré prijala. "Otec zavolal... a povedal, že "naše deti sú využívané ako spotrebný materiál, ako masový štít. Politici, veľkí ľudia hrajú svoje hry, riešia svoje problémy, zatiaľ čo naše deti umierajú, pretože niekto chce na tom zarobiť peniaze alebo uspokojiť osobné ambície a stať sa kráľom sveta.“
 
Tento pohľad od volajúcich nie je výnimkou. Kristina rozpráva, ako prijala ďalší hovor od snúbenice, ktorá hľadala svojho budúceho manžela. "Dotklo sa ma, že prosila o odpustenie. Stále hovorila: 'Odpustite nám, nechceli sme na vás zaútočiť. Toto nie je naša vojna. Toto sme nechceli urobiť'."
Nástroj propagandy
Horúca linka však nie je navrhnutá len na to, aby ponúkala odpovede, je to aj nástroj propagandy, ktorý má vyburcovať Rusov proti vojne – vojne, ktorá sa teraz zdá byť čoraz zdĺhavejšia a krvavejšia.
 
"Snažíme sa nemyslieť na to, ako dlho to bude trvať," povedala Kristína. "Len dúfame, že sa to čoskoro skončí. S čím viac ľudmi budeme môcť zdieľať pravdu o tom, čo sa deje na Ukrajine - tým viac ľudí vyjde do ulíc protestovať a žiadať zastavenie tohto krviprelievania."
 
Predovšetkým, ak hovory niečo ukazujú, tak to, že toto nie je vojna Ruska – je to Putinova vojna.
 
Peter Bergen: Prečo bude Putin ľutovať spustenie tejto vojny?
Prekročil útok Vladimira Putina na Ukrajinu prostriedky, ktoré boli naň vyčlenené? To je názor generálmajora americkej armády vo výslužbe Mikea Repassa, ktorý má na konflikt informovaný pohľad a pôsobí v ukrajinskom bezpečnostnom sektore od roku... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
 

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik