O 11-ročnom ukrajinskom hrdinovi na Slovensku hovorí celý svet!
08 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Príbeh 11-ročného chlapca z Ukrajiny, ktorý precestoval takmer 700 kilometrov na Slovensko len s igelitkou, pasom a telefónnym číslom napísaným na ruke už obletel takmer celý svet. "Vo vašej malej krajine sú ľudia s veľkým srdcom," citoval slová šťastnej matky o Slovensku aj britský Guardian.

Syn Julie Pisetskej mal len igelitku, pas a telefónne číslo na ruke. A aj tak sa na Slovensku dostal do bezpečia k rodine, píše Guardian. Matka 11-ročného chlapca z Ukrajiny hovorila o úľave po bezpečnom úteku svojho syna pred ruskými bombami.

Zo zúfalstva

Julia Pisetskaja povedala, že svojho syna posadila zo zúfalstva do vlaku na Slovensko zo Záporožia, blízko jadrovej elektrárne, na ktorú minulý týždeň zaútočili ruské sily.

Nemohla s ním odísť z juhovýchodnej Ukrajiny, pretože sa potrebovala postarať o svoju zdravotne postihnutú matku.

O chlapca sa pri príchode postarali slovenskí pohraničníci, uviedla polícia, ktorá ho označila za „hrdinu“. Na ruke mal napísané telefónne číslo príbuzných v hlavnom meste Slovenska Bratislave. Úradom sa ich podarilo vypátrať a odvtedy ho prevzali do svojej starostlivosti.

Poľsko sa bojí Putinových vyhrážok: Lietadlá na Ukrajinu nepošleme!
Poľsko neposlalo a nepošle na Ukrajinu svoje bojové lietadlá, aby podporilo obranu tejto krajiny pred Ruskom, uviedli v pondelok predstavitelia poľskej vlády. Informuje o tom Guardian. Marcin Przydacz, námestník ministra zahraničných vecí, v... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

"Som veľmi vďačná, že zachránili život môjmu dieťaťu," uviedla Pisetskaja vo video správe zverejnenej v nedeľu na Facebooku. "Vo vašej malej krajine sú ľudia s veľkým srdcom."

Dodala: „Som vdova a mám viac detí. Chcem sa poďakovať slovenským colníkom a dobrovoľníkom, ktorí sa postarali o môjho syna a pomohli mu prekročiť hranice. Som vďačný, že ste zachránili život môjho dieťaťa. Vedľa môjho mesta je jadrová elektráreň, na ktorú strieľajú Rusi. Nemohol som opustiť mamu – nemôže sa sama pohnúť.“

FB/Polícia SR

Získal si srdcia všetkých

Slovenské ministerstvo vnútra na Facebooku uviedlo, že chlapec „si získal srdcia všetkých svojím úsmevom, nebojácnosťou a odhodlaním, hodný skutočného hrdinu“. Povedali, že úrady ho "udržiavali v teple a poskytli mu jedlo a pitie, ktoré mu zabalili na ďalšiu cestu".

Úradníci dodali: „Vďaka číslu na ruke a kúsku papiera v páse sa mu podarilo skontaktovať so svojimi blízkymi, ktorí si po neho prišli neskôr, a celý príbeh sa skončil dobre.“

"Prišiel úplne sám zo Záporožia, pretože jeho mama musela zostať na Ukrajine," povedala pre agentúru AFP policajná hovorkyňa Denisa Bardyová. "O chlapca sa starali mnohí, či už to boli policajti, vojaci, colníci alebo dobrovoľníci a rôzne náboženské či občianske organizácie."

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/07/madarsko-nebude-dodavat-zbrane-kyjevu

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik