Igor Matovič: "Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva"
08 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Portál spravodajskej televízie TASR.TV prináša tlačovú konferenciu ministra financií, podpredsedu vlády SR Igora Matoviča. Témou konferencie je ekonomická pomoc dôchodcom. 

Výplata 13. dôchodku skôr

Minister Igor Matovič začína konferenciu žoviálne. Heslom "Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva."

To vyjadruje "rýchlu" pomoc dôchodcom v podobe vyplatenia 13. dôchodkov už na prelome mesiacov máj a jún 2022 (namiesto decembra 2022).

Od prezidentky SR očakáva rýchlu reakciu vzťahujúcu sa k okamžitému schváleniu jeho návrhu, aby Sociálna poisťovňa mohla už vopred zrealizovať prípravu výplaty 13. dôchodkov.

Návrh ministra Igora Matoviča prešiel aj koaličnou radou, za podporu osobne ďakuje aj ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi.

Vzápätí Matovič konštatuje, že predčasné, starobné, sirotské a vdovské dôchodky budú valorizované. Dôchodcovská inflácia dosiahla v prvých mesiacoch roka 2022 hodnotu 8,3 %, v  letných mesiacoch bude vyššia aj  kvôli vojne na Ukrajine.

Priemerný dôchodok má narásť v budúcom roku zhruba o 40 EUR.

Matovič poukazuje počas brífingu na princíp spravodlivosti selektovania verejných financií: "V žiadnom prípade neuvažujeme, že bohatší dôchodci budú mať viac. Trináste dôchodky budú rozdeľované extrémne solidárne, bohatým najmenej, chudobným čo najviac."

Poďakoval aj všetkým dôchodcom, ktorí sa rozhodli zapojiť do očkovacej lotérie najmä kvôli ochrane zdravia, lebo bez nej by podľa Matoviča " slovenské nemocnice praskali vo švíkoch a dodnes by bol tvrdý lockdown." 

Podpora Ukrajine

Matovič sa zmienil počas tlačovky o zachovaní energetickej a bezpečnostnej suverenity Európy. Považuje za samozrejmé posielať výdavky na obranu nášmu susedovi v súvislosti s vojnovým konfliktom, ale aj prispieť k ekonomickej obnove Ukrajiny a pomôcť utečencom zo strany štátu.  

TK ministra financií SR Igora Matoviča - YouTube

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik