Tajné letisko vo východnej Európe ako terminál pre zbrane na Ukrajinu?
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Predseda zboru náčelníkov štábov Spojených štátov amerických, generál Mark Milley, prišiel minulý týždeň na nezverejnené letisko v blízkosti ukrajinských hraníc, ktoré sa stalo centrom pre prepravu zbraní. Uviedol to vysoký predstaviteľ ministerstva obrany, keď z prvej ruky videl mnohonárodné úsilie dostať zbrane na Ukrajinu uprostred nevyprovokovanej ruskej invázie, informuje CNN.

Epicentrum aktivít

Na letisku sa Milley stretol s vojakmi a personálom a preskúmal aktivitu zásielok, uviedol v piatok predstaviteľ. Miesto sa v posledných dňoch stalo úľom aktivít, z niekoľkých letov už každý deň stúpla aktivita až na 17, čo je maximálna kapacita.

Poloha letiska zostáva utajená, aby sa chránili dodávky zbraní, vrátane protipancierových rakiet, na Ukrajinu. Ruská armáda sa nezamerala na tieto zásielky, keď vstúpia na Ukrajinu, povedal predstaviteľ, ale existujú určité obavy, že Rusko by mohlo s postupujúcim útokom začať zameriavať dodávky.

Pozdĺž východného krídla NATO

USA a ďalší členovia NATO doteraz poslali Ukrajine 17 000 protitankových rakiet a 2 000 protilietadlových rakiet Stinger, povedal pre CNN vysoký americký predstaviteľ.

Rusko sa chystá odpojiť od globálneho internetu!
Rusko začalo aktívne prípravy na odpojenie od globálneho internetu, uviedla v nedeľu večer bieloruská nezávislá televízia Nexta s odvolaním sa na dokument ruského ministerstva pre digitálny rozvoj. Najneskôr do piatku majú byť všetky servery a... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Ešte predtým, ako koncom minulého mesiaca začala ruská invázia, oblohu nad Európou zaplnili vojenské nákladné lietadlá USA a iných, najmä C-17, chrbtica americkej leteckej flotily. 

Lety premiestňovali jednotky pozdĺž východného krídla NATO, ale aj presúvali zbrane na miesta presunu, kde ich možno dodať na Ukrajinu. Tempo letov sa len zvýšilo.

Pomoc na Ukrajinu od 14 krajín

Od začiatku ruskej invázie poslalo bezpečnostnú pomoc na Ukrajinu 14 krajín, povedal predstaviteľ, z ktorých niektoré predtým len zriedka posielali také veľké vybavenie.

" Prevažná väčšina" z balíka bezpečnostnej pomoci USA v hodnote 350 miliónov dolárov už bola podľa predstaviteľa doručená Ukrajine iba týždeň po oficiálnom schválení Bielym domom.

Keď Ukrajinci dostali zbrane, použili ich na spomalenie a zastavenie ruských útokov v rôznych častiach Ukrajiny.

Kremeľ: Útoky sa zastavia, ak Ukrajina splní podmienky!
Rusko požaduje, aby Ukrajina zastavila vojenské akcie, zmenila svoju ústavu tak, aby zakotvila neutralitu, uznala Krym ako ruské územie a uznala separatistické republiky Doneck a Lugansk za nezávislé územia, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik