Štatút dočasného útočiska už funguje
07 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

 

V Humennom a v Michalovciach fungujú veľkokapacitné centrá, v ktorých utečenci môžu požiadať o štatút dočasného útočiska 

Hľadať ho treba na pracoviskách Hraničnej a cudzineckej polície (HaCP) - práve tu si podľa Ta3 migranti môžu vybaviť potrebné formality.

Počet utečencov rastie

Napriek tomuto faktu je situácia vo veľkokapacitných centrách pokojná, informuje Ta3 v reportáži z jedného z nich. To michalovské zriadili v priestoroch mestskej športovej haly. Zriadila ho HaCP v spolupráci so samosprávou  Polícia zabezpečuje administratívny a právny chod centra a samospráva priestory a zázemie pre chod veľkokapacitného centra, vrátane občerstvenia.

Kto prichádza

Viliam Zahorčák, primátor mesta Michalovce vysvetlil: "Väčšinu ľudí privážajú autobusy priamo z hraníc, či už z Vyšného Nemeckého, alebo zo Slemeniec, ale sú tu aj takí, čo sa ubytovali individuálne u príbuzných, alebo známych." V Michalovciach je početná skupina Ukrajincov, ktorí tu žili už dlhšie, no teraz sa prišli zaregistrovať. 

Ako cestuje vojenská "pomoc"?
"Potrebujem muníciu, nie odvoz!" povedal podľa denníka SME prezident Ukrajiny V. Zelenskyj, keď sa ho snažili evakuovať z Kyjeva. Muníciu teda dodáva aj Slovensko. Akým spôsobom sa prepravuje? Informoval denník SME. 46 miliónov eur Presne taká... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Športovci sa musia uskromniť

Primátor Zahorčák požiadal športovcov, ktorí majú v tejto hale zázemie o trpezlivosť. "Toto momentálne vnímame, ako dôležitejšie." V týchto centrách súbežne pracuje až dvadsaťpäť pracovísk vybavujúcich agendu. Polícia tu práve z tohto dôvodu nakumulovala civilných zamestnancov a zamestnancov z krajských riaditeľstiev PZ v Prešove a Košiciach. Výnimkou nie sú ani kolegovia z Česka. 

Ako to funguje

Človek hneď pri vstupe dostane informáciu, aké formuláre vybaviť, na ktoré pracovisko ísť a ako postupovať, informuje reportáž. Tam už žiadateľa o dočasné útočisko vybavia a navigujú tam, kde treba. Proces (bez čakania) trvá asi tridsať minút. Kapacita haly v Michalovciach je vyrátaná na zhruba tisícpäťsto ľudí. Tá nie je ani zďaleka naplnená, ale ak by to nestačilo, v "zálohe" majú vyhrievané veľkokapacitné stany. 

24/7

Pracoviská sú k dispozícii 24 hodín denne a sedem dní v týždni, preto sa nemôže stať, že by tí, ktorí prídu v noci, museli niekde v chlade čakať na príchod úradníkov. Tí sa striedajú tak, aby ich bol vždy dostatočný počet, uzatvára Ta3.

Preprava utečencov bude komplikovanejšia
V okolí Košíc ostali v nedeľu, 6. 3. stáť dva vlaky, vezúce z Českej republiky humanitárnu pomoc na Ukrajinu. Vrátiť sa podľa zakladateľa iniciatívy Železnice pomáhá Alberta Fikáčka mali s utekajúcimi Ukrajincami, informuje ČTK. Pomoc prepravia... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik