Rusko sa chystá odpojiť od globálneho internetu!
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Rusko začalo aktívne prípravy na odpojenie od globálneho internetu, uviedla v nedeľu večer bieloruská nezávislá televízia Nexta s odvolaním sa na dokument ruského ministerstva pre digitálny rozvoj. Najneskôr do piatku majú byť všetky servery a domény presunuté do ruskej zóny, informuje česká TV NOVA.

Čoraz viac izolovaní

Ruský cenzúrny úrad už zablokoval prístup k sociálnym sieťam Facebook a Twitter. V nedeľu mala byť v Rusku dokonca pozastavená sociálna sieť TikTok. A výraznou redukciou prešli aj svetové médiá.

Tie, ktoré Kremeľ vyslovene nezakázal, postupne začali sťahovať z krajiny svojich novinárov v reakcii na informáciu, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o trestnej zodpovednosti.

Kvôli novele teraz hrozí až 15 rokov vo väzení za "dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde", za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. Zákon tak prakticky znemožňuje zverejňovať správy, ktoré nevychádzajú z oficiálnych informácií úradov.

Inými slovami, novinári môžu informovať o vojne iba tak, ako ju prezentuje Moskva. Teda ako o "špeciálnej vojenskej operácii", ktorá má za cieľ oslobodiť Ukrajincov.

Vojna sa mení na "špeciálnu operáciu"

Teraz sa však zdá, že sa Rusko chystá zájsť ešte ďalej. "Aktívne sa pripravuje na odpojenie od globálnej internetovej siete. Najneskôr 11. marca musia byť všetky servery a domény prevedené do ruskej zóny," upozornila večer televízia Nexta.

Boje na Ukrajine pokračujú, cieľmi je civilný sektor
"Nepriateľ pokračuje v útočnej operácii proti Ukrajine – hlási ukrajinský Generálny štábu ozbrojených síl podľa serveru interfax.com.ua. Rusko od začiatku dňa pokračovalo vraketovo-bombových a delostreleckých úderoch na osídlenia na Ukrajine. Na... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Zrušený má byť všetok zahraničný hosting webových stránok. Televízia zverejnila aj kópiu dokumentu ruského ministerstva pre digitálny rozvoj, ktorá má správu dokazovať.

Vraj plánovaná "odstávka"

Samotné ministerstvo už skôr upozornilo, že plánuje „odstávku“. Vysvetľovalo to ako nevyhnutnú ochranu zdrojov pred kybernetickými útokmi a možnosťou odpojenia zvonku. Tvrdilo ale, že odpojenie Ruska od globálneho internetu sa nechystá,“ informoval ruský Kommersant.

Ak k odpojeniu dôjde, Rusko zostane ešte viac izolované. Niektorí ľudia sa teraz snažia informácie z Ukrajiny dostať do krajiny prostredníctvom recenzií, iní sa pokúšajú nabúrať do ruských systémov.

V nedeľu večer sa dokonca objavila správa o tom, že hackerskej skupine Anonymous sa podarilo ovládnuť niektoré ruské stanice a odvysielať tam zábery z Ukrajiny. Oficiálne správu ale ruské úrady nepotvrdili. 

Ukrajinský premiér Denis Shmygal posiela oficiálnu výzvu
Ukrajinský premiér Denis Shmygal podpísal oficiálnu výzvu Spojeným štátom, Kanade, Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Japonsku, aby pozastavili členstvo Ruska a Bieloruska v Medzinárodnom menovom fonde a vo všetkých organizáciách... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik