Pobaltské štáty sú "na nervy": NATO je pripravené, ukľudňuje ich Blinken
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri bleskovej návšteve troch pobaltských štátov ubezpečil Litvu o ochrane NATO a americkej podpore.  Tie teraz čoraz viac strácajú nervy, keďže Rusko napreduje s inváziou na Ukrajine, informuje Giardian.

Rozšíri Rusko svoje vojenské operácie?

Bývalé sovietske republiky Lotyšsko, Litva a Estónsko sú všetky členmi NATO a Blinken sa ich snaží uistiť o ich bezpečnosti v prípade, že sa Rusko rozhodne rozšíriť svoje vojenské operácie.

"Posilňujeme našu spoločnú obranu, aby sme my a naši spojenci boli pripravení," povedal Blinken v pondelok a zdôraznil, že záväzok USA k paktu o vzájomnej obrane NATO je "posvätný".

"Budeme brániť každý centimeter územia NATO, ak bude napadnuté," povedal. "Nikto by nemal pochybovať o našej pripravenosti, nikto by nemal pochybovať o našom odhodlaní."

Dlhodobá hrozba pre európsku bezpečnosť

Blinken otvoril svoje pobaltské turné vo Vilniuse, kde je podpora Litvy odporu Ukrajiny voči ruskej invázii zrejmá, keďže známky solidarity s Ukrajincami sú evidentné v mnohých podnikoch a na verejných budovách a autobusoch.

„Bohužiaľ, zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v regióne Baltského mora nás všetkých a celý svet veľmi znepokojuje,“ povedal Blinkenovi litovský prezident Gitanas Nauseda.

Koľko detí musí ešte zomrieť, aby prestali strieľať? Pýta sa Olena Zelenská (FOTO)
Koľko detí musí ešte zomrieť, aby to presvedčilo ruské jednotky, aby prestali strieľať?" Manželka prezidenta Zelenského prosí médiá, aby „povedali hroznú pravdu“, že Putinove sily zabíjajú deti „vedome a cynicky“, informuje Daily Mail. Olena... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Bezohľadná agresia Ruska proti Ukrajine opäť dokazuje, že ide o dlhodobú hrozbu pre európsku bezpečnosť, bezpečnosť našej aliancie.

Politika odstrašovania už nestačí

Nauseda povedal, že politika odstrašovania už nestačí a že teraz je potrebná „predsunutá obrana“. Predpovedal, že „Putin sa nezastaví na Ukrajine, ak ho nezastavia“.

"Je našou kolektívnou povinnosťou ako národa pomáhať všetkým Ukrajincom všetkými dostupnými prostriedkami," povedal Nauseda. „Tým, že hovorím všetko, myslím, naozaj všetko znamená všetko, ak sa chceme vyhnúť tretej svetovej vojne. Voľba je v našich rukách."

Rusko sa do Haagu neobťažovalo!
Medzinárodný súdny dvor v Haagu sa začal zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko, no Rusko sa neobťažovalo ani dostaviť, informuje Guardian. Rusko sa neobťažovalo zúčastniť sa dnešného pojednávania Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, píše agentúra... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik