Pekári varujú: Ceny chleba vystrelia nahor!
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Najprv covid, teraz vojna! Ľudstvo naozaj nevykročilo do dvadsiatych rokov nového milénia tou správnou nohou. Už druhý rok si svet zvyká na rast cien všetkých komodít a prebiehajúci konflikt na Ukrajine ho ešte zvýšil. Pekárenské výrobky nie sú výnimkou.

Podľa Zväzu slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) sa musíme pripraviť na extrémne zdražovanie chleba, rožkov, bagiet a podobných bežných surovín. Dôvody k zdražovaniu si však podľa nich pripisuje aj vláda, ktorá nekonala už počas covidu, informuje portál topky.sk.

Ceny chleba, aké vidíme dnes, sa podľa SZPCC udržia maximálne mesiac. "Príčinou je skokovitý nárast cien pšenice a energií a zlyhanie štátu počas pandémie," odôvodňuje zväz.

Ceny vzrástli o viac ako tretinu

"Každý deň dostávam informácie od našich členov, že im dodávatelia zvyšujú ceny, niekedy doslova v priebehu niekoľkých dní. Ceny potravinárskej pšenice za jediný týždeň vzrástli na komoditných burzách o viac ako tretinu," vysvetľuje Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Podľa neho začína byť nedostatok rastlinných olejov, čo sa tiež prejavuje na ich cenách. Výrazne rastú aj ceny plynu a pohonných hmôt.

Ako cestuje vojenská "pomoc"?
"Potrebujem muníciu, nie odvoz!" povedal podľa denníka SME prezident Ukrajiny V. Zelenskyj, keď sa ho snažili evakuovať z Kyjeva. Muníciu teda dodáva aj Slovensko. Akým spôsobom sa prepravuje? Informoval denník SME. 46 miliónov eur Presne taká... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

"Pekári, cukrári a cestovinári nie sú schopní tieto výkyvy absorbovať. To, čoho sme sa obávali sa v týchto dňoch stáva realitou. Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou zvyšuje výrobné náklady chleba, pečiva, koláčov či cestovín tak extrémne, že súčasné odbytové ceny nie je možné udržať viac ako mesiac," uviedol Lapšanský.

Štát zlyhal hneď dvakrát

"Štát vylúčil pekárov počas všetkých vĺn z akýchkoľvek pandemických podpôr. Škody, ktoré tým spôsobil sa teraz odzrkadľujú v rýchlom zvyšovaní odbytových cien,"pripomína Lapšanský.

"Treba však zdôrazniť, že ceny chleba a pečiva na pultoch obsahujú nemalé obchodné prirážky obchodných reťazcov, ktoré pekári nemajú možnosť ovplyvniť," zdôraznil Lapšanský.

Preprava utečencov bude komplikovanejšia
V okolí Košíc ostali v nedeľu, 6. 3. stáť dva vlaky, vezúce z Českej republiky humanitárnu pomoc na Ukrajinu. Vrátiť sa podľa zakladateľa iniciatívy Železnice pomáhá Alberta Fikáčka mali s utekajúcimi Ukrajincami, informuje ČTK. Pomoc prepravia... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik