Čína je ochotná robiť sprostredkovateľa
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Najvyšší čínsky diplomat naznačil, že Peking je ochotný urobiť „sprostredkovateľa“ medzi Ruskom a Ukrajinou po prvý raz od začiatku invázie Moskvy proti svojmu susedovi, informuje CNN.

„Čína je pripravená naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov a spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na vykonaní nevyhnutného sprostredkovania, keď to bude potrebné,“ povedal čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi na svojej výročnej tlačovej konferencii na legislatívnom zasadnutí krajiny.

Wang neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti o tom, čo by takáto úloha mohla znamenať, ani o úrovni potenciálneho zapojenia Číny. Wang už skôr uviedol, že Čína podporuje všetky konštruktívne medzinárodné snahy zamerané na politické urovnanie na Ukrajine.

Pevné ako skala

V samostatnej diskusii Wang zopakoval, že priateľstvo medzi Ruskom a Čínou je „pevné ako skala“ a predstavuje „jeden z najdôležitejších bilaterálnych vzťahov na svete“.

Toto nečíta Putin rád
Ukrajinská armáda zneškodnila v Čiernom mori nepriateľskú loď, ruský konvoj pri Chersone bol zničený - informuje ukrajinský web unian.net. Loď bola "zostrelená" neďaleko Odesy. Podrobnosti zatiaľ neupresnili. Pod výrazom zostrelená si možno... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

„Vývoj čínsko-ruských vzťahov má jasnú historickú logiku a silnú vnútornú hnaciu silu. Priateľstvo medzi týmito dvoma národmi je pevné ako skala a vyhliadky na bilaterálnu spoluprácu sú jasné,“ odpovedal Wang na otázku ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, či tlak medzinárodných sankcií uvalených na Moskvu ovplyvní rusko-čínske vzťahy. 

Strategické partnerstvo

„Bez ohľadu na to, aká nebezpečná môže byť medzinárodná situácia, Čína a Rusko si zachovajú strategické zameranie a presadzujú komplexné strategické partnerstvo koordinácie v novej ére,“ pokračoval Wang v odpovedi na otázku a dodal, že obe krajiny „sú proti návratu k mentalite studenej vojny." 

V sobotňajšom telefonáte s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom Wang naliehal na Spojené štáty, NATO a Európu, aby sa zapojili do „rovnakého dialógu“ s Ruskom o vojne na Ukrajine.

Čína sa doteraz vyhýbala tomu, aby označila vojenskú aktivitu Ruska na Ukrajine za „inváziu“, namiesto toho zopakovala, že konflikt pramení z „komplikovanej histórie a reality“ a poukázala na expanziu NATO smerom na východ ako hlavnú príčinu invázie Moskvy.

Haag začal konanie proti Rusku
Medzinárodný súdny dvor sa začal zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko - informuje TA SR. Medzinárodný súdny dvor (MSD) sa začal zaoberať žalobou Ukrajiny na Rusko za tvrdenia, že v dvoch neuznaných republikách na svojom území páchala genocídu. Kyjev... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik