Bude Ukrajina nútená vytvoriť exilovú vládu?
07 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Americkí a európski predstavitelia diskutujú o tom, ako by Západ podporil exilovú vládu pod vedením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ak by musel utiecť z Kyjeva, uviedli západní predstavitelia pre CNN.

Diskusie siahajú od podpory Zelenského a najvyšších ukrajinských predstaviteľov pri potenciálnom presune do Ľvova na západe Ukrajiny až po možnosť, že Zelenskyj a jeho pomocníci budú nútení úplne utiecť z Ukrajiny a vytvoriť novú vládu v Poľsku, uviedli predstavitelia. Diskusie sú len predbežné a neboli prijaté žiadne rozhodnutia, uviedli zdroje.
Zelenskyj špekulácie odmieta
    Západní predstavitelia boli tiež opatrní pri diskusii o exilovej vláde priamo so Zelenským, pretože chce zostať v Kyjeve a doteraz odmietal rozhovory, ktoré sa zameriavali na čokoľvek iné ako na podporu Ukrajiny v jej boji proti Rusku, uviedli dvaja západní diplomati. 
     
    Dodali, že sa diskutovalo o vyslaní jedného alebo viacerých členov Zelenského vlády na externé miesto, kde by mohla byť zriadená vláda v prípade, že Kyjev padne a Zelenskyj nebude ochotný alebo schopný odísť.
     
    "Ukrajinci majú pripravené plány, o ktorých nebudem hovoriť, ani nebudem zachádzať do žiadnych podrobností, aby zabezpečili kontinuitu vlády tak či onak, a nechám to tak," uviedol pre CBS v nedeľu Antony Blinken.
     
    Vojna na Ukrajine: Čo vieme 12. deň ruskej invázie
    Pri pokuse o útek z mesta Irpin bola zabitá rodina a Volodymyr Zelenskij prisľúbil potrestať ruské sily za útok. "Nájdeme si každého bastarda!", sľubuje ukrajinský líder. Prehľad aktuálnej situácie prináša The Guardian. Ukrajinský... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Diana Zaťková
     
    Americkí a európski predstavitelia verili v prvých dňoch vojny, že presťahovanie Zelenského do Ľvova by mohlo byť uskutočniteľné, pretože nebolo jasné, či Rusko zaútočí na západnú Ukrajinu. Ale teraz – vzhľadom na dramatickú eskaláciu Ruska za posledných niekoľko dní proti civilným cieľom na Ukrajine – si nie sú takí istí, že Rusko ušetrí akýkoľvek centimeter ukrajinského územia.
    Putin sa nezastaví
    „Všetko nasvedčuje tomu, že Putin bude pokračovať,“ povedal v piatok vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb. "A myslím si, že siahanie na dno síl na niektorých z ďalších miest svedčí o tom, že teraz musia ísť naozaj naplno, doslova, nie len obrazne, aby sa uistili, že môžu pokračovať, aby zabrali celú krajinu."
     
    Jedným z nápadov, ktorý sa objavil, ale zostáva nepravdepodobný, je možnosť NATO zriadiť bezletovú zónu nad malou časťou západnej Ukrajiny, uviedli západní predstavitelia a americkí zákonodarcovia oboznámení s diskusiami. Teoreticky by to Zelenského vláde poskytlo ochranu a Ukrajine by to umožnilo vybudovať a zdokonaliť povstanie proti ruským silám – niečo, čo podľa predstaviteľa tajnej služby nebude vyžadovať, aby Kyjev zostal stáť.
     
    "Náznaky naznačujú, že Ukrajinci môžu viesť boj, dokonca aj konvenčný, bez centralizovaného velenia a kontroly z Kapitolu," uviedol predstaviteľ.
     
    Ropa vyskočila na takmer 140 dolárov, no tam sa nezastaví
    Ropa vyskočila na rekordných 139 dolárov za barel z obáv pred zákazom jej dodávok do USA z Ruska - informuje interfax.com.ua. Ropa v pondelok vzrástla na najvyššiu úroveň od roku 2008 a dosiahla takmer 140 dolárov za barel po správach o možnom... Čítať ďalej
    07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík
    Koalícia ochotných
    Zdroje však uznali, že vytvorenie bezletovej zóny NATO nad západnou Ukrajinou je vysoko nepravdepodobné z rovnakých dôvodov, prečo odmietlo zaviesť bezletovú zónu nad celou krajinou – pretože by to pravdepodobne znamenalo priame zapojenie do vojny.
      Ak by došlo k pokusu o uzavretie niektorých častí ukrajinského vzdušného priestoru, je pravdepodobnejšie, že by to koordinovala „koalícia ochotných“, a nie NATO ako blok, uviedol jeden zo zdrojov. 
       
      Podobne aj ochota Západu financovať a podporovať ukrajinské povstanie sa medzi členskými štátmi NATO líši, uviedli zdroje, pričom niektoré sú zdržanlivejšie ako iné vzhľadom na riziko ruskej odvety. Americkí a európski predstavitelia povedali Zelenskému, že sú pripravení pomôcť mu s evakuáciou Ukrajiny, uviedla predtým CNN. Ten to však doteraz odmietal.
       
      Mali by sa otvoriť humanitárne koridory
      Ruská armáda otvorí humanitárne koridory v niektorých ukrajinských mestách - informuje TA SR Ruská armáda oznámila, že v pondelok predpoludním zastaví paľbu a umožní evakuáciu humanitárnymi koridormi v niektorých ukrajinských mestách. Informovali... Čítať ďalej
      07 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík
       

      Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

      Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik