Ako cestuje vojenská "pomoc"?
07 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

"Potrebujem muníciu, nie odvoz!" povedal podľa denníka SME prezident Ukrajiny V. Zelenskyj, keď sa ho snažili evakuovať z Kyjeva.

Muníciu teda dodáva aj Slovensko. Akým spôsobom sa prepravuje? Informoval denník SME.

46 miliónov eur

Presne taká je suma, ktorú dosiaľ Slovensko cez víkend schválilo na dodávky systémov protivzdušnej obrany, protitankových striel, munície, odmínovacích zariadení a ďalšieho vojenského materiálu. Európska únia odpovedala vojenskou "pomocou" ukrajinskej armáde za 450 miliónov eur.

Farkašová má jedenástu zlatú!
Z Pekingu sa k nám doniesla skvelá správa - nevidiaca Henrieta Farkašová so svojim navádzačom získali ďalší cenný kov! A hneď ten najcennejší - zlato! Najlepšia paralympionička sveta Henrieta Farkašová si zlato vybojovala v superkombinácii.... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Preprava je náročná

Keby sme na ňu využili lietadlá, hrozila by vojna NATO s Ruskom a to nechce nikto. Dôležité je preto vybrať prijateľnú trasu a spôsob. Tie však MO SR považuje za utajované skutočnosti a preto ich nesprístupňuje. 

Pozrime sa na tú leteckú prepravu

Tá je vylúčená aj preto, že Rusko má vo vzdušnom priestore prevahu a mnohé vojenské letiská zbombardovalo. USA, Veľká Británia a ostatní členovia NATO odmietli zriadiť nad Ukrajinou bezletovú zónu, pretože by hrozila vojna, ktorá by sa rozšírila na celý kontinent. Ako vyhlásil minister zahraničných vecí USA Antony Blinken:  „NATO nie je útočná aliancia, nevyhľadávame konflikt."

Aká teda bude naša vojenská "pomoc" Ukrajine:

Podľa denníka SME je to 12-tisíc kusov 120-milimetrovej mínometnej munície, 10 miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého paliva, systém protivzdušnej obrany (pravdepodobne z pleca odpaľované zbrane Igla 18), protitankové strely, ďalšia nešpecifikovaná munícia, odmínovacie zariadenia. 

Kaviareň je výsmech toho, o čom si myslí, že je
"Kaviareň nie je Západ. Sú to nejakí plytkí ľudia hľadajúci, komu slúžiť, akých má každá spoločnosť a každá civilizácia." "Občas mi niekto venuje poznámku, ktorú považujem za naozaj bizarnú: prečo sa ty navážaš do kaviarne, veď ty si tiež... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Preprava po zemi.

Maďarsko ubralo spojencom z možností pri výbere prepravných koridorov - vojenskú pomoc Ukrajine prevážať odmietlo. Slovenský koridor je obmedzený: „Aj keby napríklad Slovensko chcelo svoju vojenskú pomoc a tiež dodávky od spojencov doručovať cez svoju východnú hranicu, nie je to jednoduchá cesta kvôli Karpatom,“ povedal britský analytik európskej bezpečnosti Ed Arnolds z Royal United Services Institute v Londýne. A tak sa naše územie cestným konvojom dá využiť len obmedzene. 

Na ukrajinské územie vojaci nevstupujú

Ukrajinci si podľa denníka Sme pomoc prevezmú na hraniciach. Štáty NATO tak nemôžu byť Ruskom obviňované, že sa vojenský personál NATO podieľa na vojenskom konflikte. 

V hre sú vlaky

"Jeden kamión s cisternovým návesom odvezie 45-tisíc litrov nafty, Slovensko by muselo vyslať 277 kamiónov, aby náklad doručili," hovorí armádny publicista Vladimír Bednár. Druhou možnosťou je preprava po koľajniciach. Napriek svojej zraniteľnosti dokáže naraz prepraviť viac, ako nákladné autá. Slovensko zrejme už využilo vlaky aj na dodanie 12-tisíc kusov 120-milimetrovej mínometnej munície, ktorú Slovensko tiež Ukrajine sľúbilo doručiť. „Nevidím dôvod, prečo by sa nevyužilo spojenie v Čiernej nad Tisou, kde sa to preloží na širokorozchodnú ukrajinskú trať,“ ozrejmuje Bednár.

Ropa vyskočila na takmer 140 dolárov, no tam sa nezastaví
Ropa vyskočila na rekordných 139 dolárov za barel z obáv pred zákazom jej dodávok do USA z Ruska - informuje interfax.com.ua. Ropa v pondelok vzrástla na najvyššiu úroveň od roku 2008 a dosiahla takmer 140 dolárov za barel po správach o možnom... Čítať ďalej
07 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik