Vnesie sa do financovania pobytu utečencov konečne poriadok?
06 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Obce, ale aj podnikatelia, ktorí poskytli svoje ubytovacie zariadnenia na pobyt pre utečencov z Ukrajiny, si sťažujú na to, že netušia, kto im nahradí náklady s tým spojené.

Ako to teda bude prebiehať v praxi, vysvetlil na Ta3 minister financií Igor Matovič ako hosť relácie V politike.

Dočasné útočisko

Ešte nedávno priamo na hranici prišiel minister financií s návrhom, vyplatiť príspevok za ubytovanie utečencov pre súkromné osoby a podnikateľov. Príspevok bude naviazaný len na tých, ktorí budú mať vybavené takzvané dočasné útočisko. K dnešnému dňu podľa televízie Ta3 evidujeme už viac ako dvetisíc ľudí žiadajúcich o tento status, ktorý je v platnosti od prvého marca. 

Aké sú výšky príspevku

Mesačne by mal byť príspevok na dospelého ubytovaného cca 210 eur a pri dieťati je táto suma polovičná. Tento návrh musí prejsť parlamentom. Následne si kompetencie ubytovateľov rozdelia ministerstvá - vnútro bude riešiť súkromné osoby v obciach a doprava ubytovanie u podnikateľov.. Podľa ministra toto riešenie má podporu všetkých koaličných lídrov.

Ľudia, majme rozum!
Valentina Vojevodina je majiteľka a prevádzkovateľka troch potravín v Bratislave, ktoré mali v názve dovetok "ruský obchod". A práve ten musela zrušiť, informuje finweb.hnonline.sk. Slovo sociologičky „Pri nepohode alebo ohrození máme pod... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Dokedy to potrvá

Legislatíva by mala byť schválená v priebehu najbližšieho týždňa, jej platnosť bude od 1. marca.  "Mechanizmus sme nastavili tak, že informácie sa zosumarizujú na ministerstve vnútra. Do piatich dní po skončení mesiaca sa musí nahlásiť ten, čo poskytol ubytovanie, ministerstvo vnútra má do 15 dní posunúť tieto informácie a do konca mesiaca poslať peniaze, ktoré dostane z ministerstva financií," vysvetlil I. Matovič.

Zostanú dlhšie?

Igor Matovič odporúča, aby ubytovatelia Ukrajincov informovali o možnosti dlhšieho pobytu. "Títo ľudia nám môžu zásadným spôsobom pomôcť," dodal. Koalícia sa dohodla na tom, že toto opatrenie bude platiť do konca júna, no minister financií by privítal jeho predĺženie. "Pomáhať treba dovtedy, dokedy to bude potrebné, Slovensko by nemalo byť výnimkou," dodal s tým, že verí, že koaličných partnerov ešte presvedčí.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/06/je-zelenskyj-v-kyjeve-alebo-nie

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik