Vladimír Putin oznámil Erdoganovi, kedy prestane bojovať
06 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová

Rusko zastaví svoje vojská na Ukrajine len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy, povedal podľa Kremľa ruský prezident Vladimir Putin pri svojom telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

"Ten zase podľa vyjadrenia Ankary Putina vyzval na okamžité vyhlásenie pokoja zbraní, otvorenie humanitárnych koridorov a podpísanie mierovej dohody s Kyjevom," píše ČTK. 

Turecko už predtým označilo ruskú inváziu na Ukrajinu za neprijateľnú a ponúklo sa ako sprostredkovateľ pri prípadných rokovaniach o mieri.

Zatiaľ však na Moskvu neuvalilo žiadne sankcie.

Erdogan dnes podľa vyjadrenia svojej kancelárie znovu vyzval Putina, aby spoločne pripravili cestu k mieru. Podľa tureckých médií trval telefonát asi hodinu.

Putin na Erdoganove výzvy odvetil, že zastaví svoje vojská len v prípade, že Ukrajinci prestanú bojovať a splnia požiadavky Moskvy.

V Mariupole zlyhal aj druhý pokus
Druhý pokus evakuovať civilistov z obliehaného Mariupolu zlyhal, pretože ruská armáda údajne nedodržala dohodnuté prímerie a toto ukrajinské mesto stále ostreľuje. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinského... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Znovu tiež zopakoval svoje tvrdenia z posledných dní, že "špeciálna vojenská operácia", ako Kremeľ útoku na Ukrajinu hovorí, ide podľa vopred stanoveného plánu a harmonogramu.

Britskí mariňáci veteráni nastúpili do Ukrajinskej légie
Britskí námorníci prišli na Ukrajinu, aby pomohli. - oznámil server ukrinform.ua. Podľa agentúry Ukrinform to na Facebooku oznámili Pozemné sily ozbrojených síl Ukrajiny . "Dorazili do našej cudzineckej légie! Naši bratia, britskí námorníci,... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

Ponuka z Ankary

Turecko už skôr vyhlásilo, že by bolo naivné domnievať sa, že priame rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom prinesú výsledky, zatiaľ čo stále pokračujú boje.

Turecký minister obrany Hulusi Akar povedal, že je naliehavo potrebný pokoj, aby mohla Ankara evakuovať svojich občanov z Ukrajiny.

Erdogan, ktorý v minulosti nazval Putina priateľom, je iba tretím lídrom niektorej z krajín NATO, ktorý s ruským prezidentom hovoril od vypuknutia invázie.

Putin telefonoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a niekoľkokrát aj s francúzskou hlavou štátu Emmanuelom Macronom.

Osobne sa okrem toho stretol s izraelským premiérom Naftalim Bennettom.

Ankara už skôr uviedla, že by chcela na konci budúceho týždňa zorganizovať stretnutie šéfov diplomacie Ruska a Ukrajiny na juhu Turecka.

Obe strany ponuku prijali, nie je však jasné, či sa nakoniec zúčastnia, poznamenáva podľa ČTK, agentúra Reuters.

Pápež žiali - "Ukrajinou tečú potoky krvi a sĺz"
Pápež žiali nad potokmi krvi a sĺz na Ukrajine - informuje TA SR Pápež František vyjadril v nedeľu ľútosť a smútok nad "potokmi krvi a sĺz", ktoré po ruskej invázii tečú cez Ukrajinu, a vyslovil požiadavku na vytvorenie humanitárneho koridoru pre... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik