Veľké srdce bratislavského pustovníka Máriusa Dismasa
07 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Redaktor Pavol Hudák na konzervatívnom portáli denníka Postoj prináša príspevok o pomoci utečencom z Ukrajiny, ktorú zabezpečuje bratislavský pustovník Márius Dismas. Podieľa sa na budovaní kolektívneho diela na báze úcty k ľudskosti, rozvíjania harmónie a princípu nezištnosti.

Pomáhajme tým, ktorí sa ti zaslúžia

Bratislavský pustovník Márius Dismas je známy svojou dobrosrdečnosťou, ktorú odjakživa prejavuje voči chudobným a bezdomovcom. Teraz pomáha ukrajinským utečencom. Väčšinou sa zdržiava podľa redaktora Hudáka cez víkend od piatej rána do jednej v noci na novej autobusovej stanici Nivy a železničnej Hlavnej stanici v Bratislave. Pomáha mu aj občianske združenie Stopa Slovensko špecializujúce sa na pomoc ľuďom bez domova, taktiež aj iné organizácie typu Úsmev ako dar, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Stop obchodovaniu s ľuďmi. 

Redaktor Hudák približuje čitateľom aj prvé dojmy Máriusa Dismasa týkajúce sa utečencov z Ukrajiny:„ Avšak v pondelok, pri príchode prvého rýchlika z Košíc po piatej ráno, sme zaznamenali rodiny s deťmi a starších ľudí. Niektorí nás žiadali o konkrétnu pomoc s nájdením nocľahu na jeden až dva dni či na niekoľkohodinový oddych. Iní prišli s prosbou, že chcú na Slovensku ostať.“ Dôležité je ľudí po vystúpení na stanici hneď usmerniť a podať im základné informácie o spojoch, ponúknuť im teplý nápoj a v prípade potreby nájsť aj dočasné ubytovanie. 

Apeluje na pocit vytvorenia harmonického domova pre prícestných 

Bratislavský pustovník Márius Dismas zdôrazňuje to, že máme hosťom v domácnosti vytvoriť prívetivé prostredie bez akéhokoľvek napätia: „Chcel by som poprosiť všetkých, ktorí rozmýšľajú o tom, že vezmú k sebe nejakú rodinu, nech sú sami svedkami pokoja a jednoty, aby sa nestalo, že žena s dieťaťom príde do prostredia, kde je alkohol, hádky, napätie a nebodaj násilie. Na stanici som videl, že stačilo, aby dvaja dospelí na seba zvýšili hlas, a dieťa z utečeneckej rodiny dostalo panický strach a nebolo jednoduché utíšiť ho." Každému, kto podá pomocnú ruku  jedincovi v núdzi sa pripíše veľký skutok telesného milosrdenstva. 

Pavlovce nad Uhom sa príkladne starajú o utečencov
Denník Pravda na svojom online portáli prináša reportáž o pomoci pre utečencov z Ukrajiny vo východoslovenskej obci nachádzajúcej sa v okrese Michalovce. Pomoc Ukrajincom Pri poskytnutí starostlivosti najdôležitejšiu úlohu zohráva Apoštolská... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik