Ukrajina hľadá cesty pre vývoz obilia, v hre je Slovensko
06 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Aj ukrajinskí vývozcovia obilia musia riešiť, ako svoje produkty dostať do susedných krajín, keďže tradičné exportné morské cesty blokuje ruské vojsko.

Ako vyzerá situácia v tomto segmente? Zisťoval portál liga.net. 

Celoeurópska záležitosť

"Nie je to len ukrajinský problém, podiel ukrajinského obilia na svetovom trhu je 11%, podiel slnečnicového oleja je 55%," uvádza liga.net spoločnosť. Ukrzaliznytsia oznámila, že je pripravená urýchlene zorganizovať dodávky poľnohospodárskych produktov po železnici na hranice s Rumunskom, Maďarskom, Slovenskom a Poľskom. Tam sa bude musieť obilie preložiť (pretože Európa má iný rozchod koľají) a odtiaľ dopraviť do prístavov a logistických centier.

Čo to všetko znamená v číslach

Celková kapacita takýchto trás je podľa Ukrzaliznytsia 272 vagónov za deň, informuje liga.net. 

V hospodárskom roku 2020/2021 (júl – jún) Ukrajina vyviezla takmer 49 miliónov ton obilia a plodín na výrobu oleja z úrody 84,2 milióna ton. Rok 2021 bol vďaka vhodnému počasiu rekordný, Ukrajina mohla zožať viac, ako sto miliónov ton. Vďaka tomu Ukrajinská obilná asociácia predpovedala export viac ako 60 miliónov ton. Medzinárodný menový fond však 5. marca varoval, že vojna na Ukrajine je hrozbou rastúcich cien potravín po celom svete.

Takéto zvyšovanie cien pečiva si nepamätajú ani sedemdesiatnici!
Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine prešlo desať dní, ale pšenica je o tretinu drahšia, ako predtým. Najväčším vývozcom pšenice na svete je totiž Rusko, informujú tvnoviny.sk Kedy nás to čaká? Čo do vývozu obilia, Ukrajina je piatym najväčším... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik