Slová zajatých ruských vojakov
06 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová

Zajatí ruskí vojaci apelovali na svojich spoluobčanov, aby urobili všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine, píše Interfax.ua.

"Rusi, urobte všetko pre to, aby sa táto vojna skončila. Ukrajina ani Rusko to nepotrebujú. Túto vojnu potrebuje iba Putin," povedal podľa Interfax.ua zajatý vojnový zajatec Andrij Chuvatarevskij na sobotňajšej tlačovej konferencii v Interfax-Ukrajina.

Zároveň vyzval spoluobčanov, aby chodili na zhromaždenia a blokovali cesty, aby zabránili prejazdu ruskej techniky. 

"Skúste informovať prezidenta, odohnať armádu od techniky, aby nešla bombardovať civilistov. Ak vyjdete do ulíc, prezident rozhodne o stiahnutí vojakov. Potom nebude vojna," dodal.

Na otázku agentúry, či rozumie motívom ruského vedenia napadnúť Ukrajinu, Čuvatarevskij odpovedal, že nie.

"Neviem za akým účelom. S najväčšou pravdepodobnosťou potrebuje len územia a pozemky,". Zdôraznil, že nikto nechce bojovať v ruskej armáde.

"Nikto nechce bojovať v armáde. Cítime nenávisť k vedeniu, ktoré nás sem poslalo. Chápeme, že nás sem hodili ako mačiatka v prospech vlády,“ povedal.v zajatí.

V sále tiež vyzval zahraničných novinárov, aby šírili informácie, aby ich prezidenti mohli ovplyvniť Putina k ukončeniu vojny. 

"Veľmi v to dúfame," dodal Čuvatarevskij.

Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa"
Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa" na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Podľa ďalšieho zajatého vojaka Michaila Kulikova musia ruskí občania vynaložiť maximálne úsilie, aby zastavili utrpenie ruských a ukrajinských detí na Ukrajine.

"Ľudia Ruska, postavte sa! Tu sú vaše deti. Aj deti ukrajinského ľudu tu trpia. Netreba sa nikoho báť. Ukrajinský ľud sa nikoho nebojí. Postaví sa za svoju zem." Mám doma aj dve malé deti "Rodičia, zablokujte cesty, nepúšťajte svoje deti, urobte všetko pre to, aby sa ruské jednotky otočili," povedal Kulikov.

Väzeň Dmitrij Gagarin zase povedal svojej rodine a priateľom v Rusku, aby nepočúvali ruskú propagandu.

"Chcel by som, aby všetci ľudia v Ruskej federácii počuli, že na Ukrajine nie je všetko tak, ako sa hovorí v ruskej televízii. Nie sú tu žiadni banderovci, ani nacisti. Sú tu obyčajní mierumilovní ľudia, ktorí sa teraz spojili proti jednej osobe - Putinovi. „Chcel by som byť dobyvateľom. Bol by som rád, keby sa to čo najskôr skončilo. Nie je všetko tak, ako ukazujú naše médiá," dodal.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/05/rusi-dobyli-vojensku-zakladnu

"Ľudia, vypnite televíziu, nepočúvajte Putina, odopierajte príbuzným, aby sem prišli. Jediní zločinci sú tu tí, ktorí prišli z Ruska a ako hovorí Putin," chráňte "Ukrajincov. Chcem, aby naši príbuzní povstali a vysvetľovať situáciu ďalším ľuďom.„Umiera tu civilné obyvateľstvo, deti a veteráni, ktorí spolu s Ruskom získali späť všetky tieto územia od nacistického Nemecka,“ dodal Gagarin.

Na tlačovej konferencii bolo desať vojakov, ktorí sa dobrovoľne vzdali. Každý z nich zaznamenal dobré správanie a možnosť kontaktovať svojich príbuzných.

Niektorí z tých, ktorí hovorili, uviedli, že sa kategoricky nechcú vrátiť do Ruska a teraz sa boja o svoje rodiny.

Rovnako podľa nich boli vojaci do úrovne seržantov informovaní len o vyslaní na vojenské cvičenia.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/05/chystaju-sa-na-utok-video

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik