Situácia na Ukrajine, denný prehľad
06 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ukrajinská informačná obrana tradične ponúka denný prehľad vojensko-politickej situácie na Ukrajine, na základe analýzy z otvorených zdrojov, ktoré prináša portál Interfax.ua.

Ozbrojené sily Ukrajiny si naďalej zachovávajú určité hranice vo všetkých smeroch a v niektorých oblastiach prechádzajú do protiútoku a nútia nepriateľa k ústupu so stratami, narúšajú tylové spojenie a uštedrujú ničivé údery.

Hlavným cieľom nepriateľskej ofenzívy je Kyjev, ale nepriateľovi sa podľa Intefax.ru v tomto smere nepodarilo dosiahnuť výraznejšie úspechy. Tvrdia, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo z jednotiek oslobodiť ruského agresora Buchu, Makariva a Gostomela.

Výraznejší pokrok sa ruským okupantom podľa nich nepodarilo dosiahnuť ani v okrese Černihiv a Charkov, ktoré statočne odrazili nepriateľské ruské okupačné vojská.

Informujú tiež, že Mariupol už niekoľko dní bojuje v obkľúčení, ale nevzdáva sa. V oblasti operácie spoločných síl sa nepriateľovi nepodarilo dosiahnuť administratívne hranice Doneckej a Luhanskej oblasti.

"V smere Primorsky naši obrancovia kryjú morské pobrežie a plnia úlohy na zabránenie obkľúčenia mesta Mykolajiv," píše Interfax.

Po týždni bombardovania konečne utekajú z Kyjeva!
Ukrajinci, ktorí prežili týždeň bombardovania neďaleko Kyjeva, utekajú z domovov, informuje CNN. Ukrajinci, ktorí boli týždeň pod silným bombardovaním na severozápadnom okraji Kyjeva, konečne mohli utiecť. Ukrajinské sily zničili most, aby... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Straty nepriateľa

Podľa generálneho štábu ozbrojených síl boli celkové bojové straty nepriateľa od 24.02 do 05.03 približne nasledovné: 

- personál - viac ako 10 tisíc ľudí,

- tanky - 269 jednotiek,

- BBM - 945 jednotiek,

- delostrelecké systémy - 105 jednotiek,

- MLRS - 50 ks, protivzdušná obrana - 19 ks,

lietadlá - 39 ks (bude upresnené),

vrtuľníky - 40 ks (upresníme),

motorové vozidlá - 409 ks,

ľahké motorové člny - 2 ks,

nádrže s PHM - 60 ks,

UAV prevádzkové a taktická úroveň - 3.

Údaje sa podľa Interfax aktualizujú. Výpočet komplikuje podľa nich vysoká intenzita nepriateľských akcií.

Slová zajatých ruských vojakov
Zajatí ruskí vojaci apelovali na svojich spoluobčanov, aby urobili všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine, píše Interfax.ua. "Rusi, urobte všetko pre to, aby sa táto vojna skončila. Ukrajina ani Rusko to nepotrebujú. Túto vojnu potrebuje iba... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová

Zmena taktiky Rusov

- obracia sa na otvorene teroristické metódy vedenia nepriateľských akcií na území Ukrajiny;

- zvyšuje podiel úloh s využitím špeciálnych jednotiek v okrajových častiach osád ako útočných jednotiek;

- častejšie využíva vzdušné pristátia na zabezpečenie výstavby mostov cez vodné prekážky;

- zintenzívňuje opatrenia psychologického vplyvu na obyvateľstvo a jednotky;

- vo veľkom a komplexne zvyšuje šírenie falošných správ, ktoré sa bude realizovať so zapojením celého spektra moderných médií.

Podľa tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexeja Danilova, ruské okupačné sily použili najmenej 95 % svojich práporových taktických skupín.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/04/je-zelenskyj-v-kyjeve-alebo-nie

Teror voči civilistom na Ukrajine pokračuje

Ruské okupačné sily pokračujú v ostreľovaní pokojných miest a dedín na Ukrajine. Napriek dohodám dosiahnutým v druhom kole ukrajinsko-ruských rozhovorov ruskí okupanti blokujú vytvorenie humanitárnych koridorov do obliehaných a ostreľovaných ukrajinských miest.

Rusi už päť dní nemilosrdne podľa Interfax.ru ostreľujú Mariupol a ničia jeho infraštruktúru. Mesto zostalo bez tepla, vody a elektriny, tristo zranených v nemocniciach. Od rána 5. marca bola informácia o dohode Ruska na vytvorení humanitárneho koridoru pre Mariupol.

Charkov je pod neustálou paľbou a potrebuje okamžitú humanitárnu pomoc, 300 ľudí je zranených, sú v nemocniciach.

Ukrajina apelovala na rôzne krajiny sveta a medzinárodné organizácie, aby pomohli pri humanitárnej pomoci ukrajinským mestám obklopeným ruskými okupantmi.

"Áno, naša krajina apelovala na Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby urýchlene pomohol pri vytváraní humanitárnych koridorov," cituje Interfax.ua.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoliak uviedol, že nemecký kancelár Olaf Scholz rokuje s Putinom o vytvorení humanitárnych koridorov na Ukrajine.

Okrem toho Najvyššia rada Ukrajiny vyzvala na otvorenie „zeleného koridoru“ pre bezpečnú evakuáciu žien, detí a starších ľudí a poskytovanie humanitárnej pomoci obetiam a civilistom.

Ruskí okupanti pokračujú v raketových, bombových a delostreleckých útokoch na ďalšie mierové osady.

Ráno 4. marca ruské jednotky vypálili raketu na školu G25 v Žytomyre, ktorá školu zničila

Podľa aktualizovaných informácií zo zdravotníckych zariadení, 3. marca pri bombardovaní ruským lietadlom v Černihive 47 ľudí: 38 mužov a 9 žien.

Rusko spáchalo ďalší zločin - v noci z 3. na 4. marca strieľali na jadrovú elektráreň v Záporoží . V dôsledku toho vypukli veľké požiare, ktoré sa čoskoro podarilo uhasiť ukrajinským záchranárom. "Radiačné pozadie je teraz normálne, ale dnes v noci bol svet na pokraji jadrovej katastrofy," informuje Interfax.ua.

K večeru 4. marca ZNPP zajali ruské jednotky, kontrolujú administratívne budovy a prechod na stanicu.

Na rokovaniach s Ruskom ukrajinská delegácia  navrhla zriadenie bezletovej a bezkonfliktnej zóny okolo jadrových elektrární na ochranu jadrových zariadení pred ostreľovaním, no jej návrhy agresor nikdy neakceptoval. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/05/co-prinesu-sankcie

Rusko podľa Interfax.ua, šíri fejky o ukrajinsko-ruskej vojne

Ruskí okupanti vytvárajú na sociálnych sieťach duplikáty oficiálnych stránok ukrajinských agentúr. Medzi nimi aj falošná stránka  Ministerstva obrany Ukrajiny . Informuje o tom  oficiálna facebooková stránka ministerstva  obrany.

V Chersone začali Rusi cez set-top box T2 vysielať 24 ruských televíznych kanálov a 3 rozhlasové kanály. Existuje len jeden ukrajinský regionálny televízny kanál UA: Cherson, ktorý vysiela celoukrajinské maratóny. Ostatné regionálne kanály sú momentálne mimo prevádzky. Podobná situácia je aj v ostatných okresoch kraja. 

Minister zahraničia Dmitrij Kuleba  uviedol , že okupanti plánujú pre ruské médiá usporiadať fingovanú demonštráciu v prospech zjednotenia Chersonského regiónu s Krymom za účasti údajných "miestnych" dovezených z Krymu. To sa im ale nepodarilo, naopak, Cherson vyšiel protestovať proti falošnej humanitárnej pomoci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Medzinárodná podpora Ukrajiny pokračuje

Ukrajinská diplomacia zmobilizovala na podporu Ukrajiny bezprecedentne širokú protiputinovskú koalíciu, povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba: "V súčasnosti zahŕňa 84 krajín a 13 medzinárodných organizácií."

Najvyššia rada Ukrajiny prijala výzvu, v ktorej považuje za potrebné zaviesť na Ukrajine mierové sily na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN 377 (V) „Únia za mier“ z 3. novembra 1950.

Rada OSN pre ľudské práva zriadila medzinárodnú komisiu na vyšetrovanie ruských vojnových zločinov proti Ukrajincom.

Generálny tajomník NATO Stoltenberg predpovedá na Ukrajine ďalšiu eskaláciu v dôsledku agresívnych akcií Ruska. Stoltenberg povedal, že ruská vojna na Ukrajine bola najhoršou vojenskou agresiou v Európe za posledné desaťročia s ostreľovaním a bezohľadnými akciami v ZNPP. 

Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa"
Čínsky minister zahraničia Wang I uviedol v rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, že Čína je proti akýmkoľvek krokom, ktoré "prilievajú olej do ohňa" na Ukrajine. Blinken reagoval, že svet sleduje, ktoré národy sa... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

NATO zamietlo žiadosť Ukrajiny o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou 

Hlavný dôvod odmietnutia - vytvorenie bezletovej zóny povedie priamo k vojne medzi NATO a Ruskom.

Napriek tomuto postoju predstaviteľov európska verejná petícia Severoatlantickej aliancii za uzavretie vzdušného priestoru nad Ukrajinou získala viac ako 1 milión hlasov.

Najvyššia rada Ukrajiny adresovala žiadosť aj členským štátom NATO. 

Rada Európskej investičnej banky schválila okamžitú finančnú podporu Ukrajine vo výške 668 miliónov eur.

Ukrajinskí a zahraniční umelci zverejnili  výzvu  svetovému spoločenstvu, aby bojovalo proti Putinovým zločinom na Ukrajine. List už podpísalo viac ako 30 umelcov z Ukrajiny, Spojených štátov amerických, Veľkej Británie, Francúzska a ďalších krajín.

"Medzi nimi je srbská performerka Marina Abramovich, americký režisér Michael Almereida, francúzska herečka Juliette Binoche a ruský režisér Ilya Khrzhanovsky," informuje Interfax.ua.

Kurzarbeit má chyby krásy!
Štátne koronadotácie v podobe projektu prvej pomoci od 1. marca vystriedala legislatíva nazývaná aj trvalým "kurzarbeitom". Nový systém však má "chybu krásy" - kryje totiž aj podnikateľské rizika. Kritizuje to odborníčka poradenskej spoločnosti... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik