P. Fiala: Na Putina platí len sila
07 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Asi celý svet rieši situáciu, či použije, alebo nepoužije V. Putin jadrové zbrane.

Český premiér Fiala (ODS) si myslí, že jeho cieľom je zastrašenie a rozdelenie demokratických krajín, informuje portál České noviny.

Je to nepravdepodobné

"Tá pravdepodobnosť, že by to niekto použil, tá je minimálna. Aj Vladimir Putin vie, že by to bol koniec pre Rusko," uviedol Fiala. V. Putin pred týždňom nariadil uviesť jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti. Chce iba zneistiť, znepokojiť a rozdeliť demokratický Západ. 

Pevný postoj

Jedinou možnou odpoveďou je podľa ministerského predsedu rozhodný, jasný a pevný postoj Západu proti ruskej rozpínavosti. „Putin sa nikdy netajil ambíciou rozšíriť ruskú ríšu do hraníc bývalého Sovietskeho zväzu a robí pre to všetko, čo si málokto chcel na Západe priznať,“ podotkol Fiala. Odozva na ruskú anexiu ukrajinského Krymu pred ôsmimi rokmi bola podľa neho slabá. Pre veľmoci akákoľvek slabosť znamená povzbudenie ísť ďalej. "Chráni nás jedine sila a odhodlanie tú silu použiť. Tomu rozumejú ľudia ako Vladimir Putin," dodal Fiala.

Ukrajina hľadá cesty pre vývoz obilia, v hre je Slovensko
Aj ukrajinskí vývozcovia obilia musia riešiť, ako svoje produkty dostať do susedných krajín, keďže tradičné exportné morské cesty blokuje ruské vojsko. Ako vyzerá situácia v tomto segmente? Zisťoval portál liga.net. Celoeurópska záležitosť "Nie... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Bude mať vojna dôsledky na českú ekonomiku?

"Budeme sa musieť snažiť to prekonať," povedal Fiala. Je si vedomý toho, že  nik nevie, ako dlho rusko-ukrajinská vojna potrvá.  Česko síce nie je priamo závislé na ruských dodávkach v oblasti energií, rast cien energií a neistota svetových trhov na ČR mať vplyv tento rok bude, uviedol Fiala. Verí však, že budúci rok bude lepší.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik