O koľko prišli najbohatší Rusi v uplynulom týždni?
06 | 03 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Najbohatší Rusi prišli v uplynulých týždňoch o 80 miliárd USD (73,2 miliardy eur). Čakajú ich zrejme ďalšie výrazné straty, keďže sankcie začínajú pôsobiť. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobil ekonomické turbulencie a prinútil západné štáty uvaliť tvrdé sankcie proti Moskve a ľuďom spojeným s režimom Vladimira Putina. To už podľa Bloomberg Billionaires Index vymazalo približne tretinu majetku dvadsiatich najbohatších Rusov. Vplyv sankcií na ruských oligarchov spoločne s kolapsom rubľa a ruskej ekonomiky spôsobilo rýchly koniec éry jednej triedy ruských elít po celom svete.

V uplynulých dňoch úrady zhabali dve megajachty - Dilbar patriacu Ališerovi Usmanovovi a Amore Velo Igora Sečina. Britskí ministri požaduje zhabanie nehnuteľností ruských miliardárov v Spojenom kráľovstve. Vytvorila sa tiež nová globálna pracovná skupina, ktorej úlohou je hľadať majetky Rusov na sankčných zoznamoch.

Rusko varuje Rumunsko a ďalšie štáty pred vojenskou pomocou Ukrajine
Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo Rumunsko a "iné krajiny" susediace s Ukrajinou, že ich bude považovať za účastníkov ozbrojeného konfliktu, ak umožnia, aby z ich územia vzlietli ukrajinské bojové lietadlá s cieľom zaútočiť na ruskú... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Podľa expertov je to zrejme len začiatok. Majetok Usmanova, na ktorého Európska únia (EÚ) uvalila sankcie v pondelok (28. 2.), sa podľa Bloombergu znížil o 1,7 miliardy USD na 19,5 miliardy USD. Najbohatší Rus, Vladimir Potanin, ktorý zatiaľ nie je na sankčných zoznamoch, prišiel o necelú štvrtinu majetku, ktorého hodnota sa znížila na 25 miliárd USD.

Najprudší prepad hodnoty majetku zaznamenal Gennadij Timčenko, ktorý kontroluje Volga Group, z 22 miliárd USD na 11 miliárd USD. Šéf plynárenskej firmy Novatek Leonid Mikhelson prišiel o 10,5 miliardy USD, keď hodnota jeho majetku padla na 22 miliárd USD. Medzi ďalšími zaznamenal veľkú stratu ťažobný magnát Alexej Mordašov, ktorého majetok sa zmenšil o 5,6 miliardy USD na 22 miliárd USD. (1 EUR = 1,0929 USD)

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/06/kadyrov-ma-ponuku-pre-zelenskeho

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik