Putin sa vyhráža, Zelenskyj kritizuje, Stoltenberg si stojí za svojím
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu virtuálne stretne s americkým Senátom. Očakáva sa, že bude tlačiť na Washington o ďalšiu pomoc v boji proti ruskej invázii do jeho krajiny, píše Daily Mail.

Všetkých 100 amerických senátorov je pozvaných, aby sa zúčastnili na stretnutí naplánovanom na 9:30, keď sa sily Vladimíra Putina tlačia smerom k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev a invázia vstupuje do druhého týždňa.

Zelenskyj v piatok večer emocionálne vyzval NATO, aby nad jeho krajinou zaviedlo bezletovú zónu s cieľom otupiť ruskú vzdušnú prevahu, a očakáva sa, že výzvu zopakuje na svojom stretnutí so Senátom.

Bidenova administratíva a zákonodarcovia oboch strán však vyjadrili silný nesúhlas s myšlienkou bezletovej zóny, pretože jej presadenie by si vyžadovalo zostrelenie ruských lietadiel, čím by sa NATO dostalo do priameho konfliktu s Ruskom.

Putinove vyhrážky

Putin v sobotu zdôraznil, o čo ide, a povedal, že každá krajina, ktorá sa pokúsi vyhlásiť bezletovú zónu nad Ukrajinou, bude považovaná za účastníka konfliktu.

Stretnutie Zelenského so Senátom prichádza v čase, keď ruské sily postupujú smerom ku kľúčovým populačným centrám vrátane Kyjeva, kde sa Zelenskyj a jeho sily zdajú byť pripravené na konečné stanovisko.

Antony Blinken pricestoval do Poľska
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval do Poľska, aby diskutoval o bezpečnosti a humanitárnej pomoci, uvádza Guardian. Blinken je v Rzeszowe, juhovýchodnom meste blízko ukrajinských hraníc, ktoré od začiatku invázie... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

V kľúčovom juhovýchodnom prístavnom meste Mariupol sa prerušilo obmedzené humanitárne prímerie a ukrajinskí predstavitelia uviedli, že Rusko obnovilo ostreľovanie v blízkosti humanitárnych evakuačných koridorov. 

Zelenského kritika

V trpkom a emotívnom prejave v piatok neskoro Zelenskyj kritizoval mocnosti NATO za to, že odmietli vyhlásiť bezletovú zónu nad jeho krajinou, pričom varoval, že „všetci ľudia, ktorí od dnešného dňa zomrú, budú tiež zomrú kvôli vám“. 

NATO žiadosť odmietlo s tým, že takýto krok by vtiahol alianciu do priameho konfliktu s Ruskom vyzbrojeným jadrovými zbraňami. 

Zelenskyj však tvrdil, že váhavosť Západu naplno rozpúta ruskú inváziu, keď eskaluje svoj letecký útok. V emotívnych poznámkach označil NATO za „slabé“ a „zmätené“. 

„Aliancia dala zelenú bombardovaniu ukrajinských miest a dedín,“ povedal Zelenskyj a varoval, že „história Európy si to bude pamätať navždy“. 

Západné sankcie voči Rusku sa podobajú vyhláseniu vojny, hovorí Putin
Prezident Vladimir Putin povedal, že západné sankcie voči Rusku sú podobné vyhláseniu vojny, píše Guardian. Povedal, že Moskva potrebuje brániť rusky hovoriacich ľudí na východe Ukrajiny, ako aj svoje vlastné záujmy. V televíznych komentároch... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

V samostatnom videoposolstve pre protivojnových demonštrantov vo viacerých európskych mestách Zelenskij povedal: „Ak padneme my, padnete aj vy“.

Rázny Stoltenberg

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg už skôr vylúčil možnosť bezletovej zóny s tým, že západné lietadlá budú musieť zostreliť ruské lietadlá. "Nie sme súčasťou tohto konfliktu," povedal Stoltenberg, keď odmietol žiadosť Ukrajiny.

"Ako spojenci NATO máme zodpovednosť zabrániť eskalácii tejto vojny za hranicami Ukrajiny, pretože by to bolo ešte nebezpečnejšie, ničivejšie a spôsobilo by to ešte väčšie ľudské utrpenie," povedal po stretnutí NATO v Bruseli.

Rusko medzitým oznámilo, že jeho sily prestali v sobotu strieľať v blízkosti dvoch obliehaných ukrajinských miest, aby umožnili bezpečný prechod civilistom utekajúcim pred bojmi, ale predstavitelia jedného z miest uviedli, že Moskva plne nedodržiava obmedzené prímerie.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky otvorili humanitárne koridory v blízkosti miest Mariupol a Volnovakha, ktoré boli obkľúčené jeho jednotkami, keďže ruská invázia na Ukrajinu vstúpila do svojho desiateho dňa.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/03/04/prisli-americki-generali

Mestská rada v Mariupole však uviedla, že Rusko nedodržiava prímerie a požiadala obyvateľov, aby sa vrátili do krytov a počkali na ďalšie informácie o evakuácii.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinských "nacionalistov", že bránia civilistom v odchode, uviedla tlačová agentúra RIA.

Juhovýchodný prístav bol vystavený silnému bombardovaniu, čo je znakom jeho strategickej hodnoty pre Moskvu vzhľadom na jeho polohu medzi Ruskom podporovanou separatistami ovládanou východnou Ukrajinou a Čiernomorským polostrovom Krym, ktorý Moskva zabrala Ukrajine v roku 2014.

"Túto noc bolo ostreľovanie tvrdšie a bližšie," povedal podľa agentúry pre humanitárnu pomoc člen personálu Lekárov bez hraníc/Medecins sans Frontieres (MSF) s tým, že stále nie je k dispozícii žiadna elektrina, voda, kúrenie ani mobilné telefónne spojenie a jedlo nebolo. vzácny.

Ukrajinská vláda uviedla, že plánom je evakuácia približne 200 000 ľudí z Mariupolu a 15 000 z Volnovacha, pričom garantom prímeria je Červený kríž.

Najrýchlejšie sa rozvíjajúca utečenecká kríza od II. SVETOVEJ VOJNY!
Počet utečencov utekajúcich pred ruskou inváziou by mohol do konca víkendu potenciálne dosiahnuť 1,5 milióna, uviedol šéf agentúry OSN pre utečencov. V súčasnosti je to viac ako 1,3 milióna, informuje Guardian. "Toto je najrýchlejšie sa... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik