Konečne! Otvorili sa Zelené koridory a zastavila sa paľba
05 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Otvoria sa humanitárne koridory pre civilistov z Mariupolu a Volnovakha uviedol pre agentúru Unian Mychajlo Podoliak a potvrdila to aj Ruská strana.

Tichý režim

Ministerstvo obrany Ruskej federácie uviedlo, že od 09:00 bude platiť tichý režim. Z Mariupolu a Volnovachy budú otvorené humanitárne koridory pre civilistov.

Zelený koridor

Starosta Vadym Bojčenko v Telegrame mestskej rady Mariupol potvrdil, že čas otvorenia humanitárneho „zeleného“ koridoru a začiatok režimu mlčania pre Mariupol je určený. „To umožní začať s obnovou kritickej infraštruktúry mesta - svetelnej, vodnej a mobilnej komunikácie. Bude tiež možné poskytnúť Mariupolu základné produkty a lieky.“

Rusko-ukrajinská vojna: DESIATY deň ruskej invázie
Volodymyr Zelenskij kritizuje NATO za odmietnutie zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou; Bezpečnostná rada OSN odsúdila útok na ruskú jadrovú elektráreň, informuje Guardian. To najpodstatnejšie Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Stále nie sú bezpečnostné záruky

Ako informoval UNIAN, poradca ministra vnútra Ukrajiny Vadym Denysenko uviedol, že Ukrajina ešte nedostala od ruských okupantov bezpečnostné záruky pre humanitárne koridory, ktoré musia byť zorganizované na evakuáciu civilistov, dodávky potravín a liekov do okolia. osady.

Čiastočná dohoda

Strany sa dohodli na komuniké, v ktorom sa uvádza, že „dosiahli dohodu o spoločnom poskytovaní humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov, ako aj na dodávky liekov a potravín. Okupanti 4. marca nesúhlasili s vytvorením „zeleného koridoru“ pre dodávky humanitárnej pomoci do Chersonskej oblasti.

Ruská armáda prestane strieľať a umožní civilistom utiecť z Mariupolu a Volnovachy

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v sobotu zastaví bombardovanie častí Ukrajiny, aby umožnilo civilistom utiecť, informuje CNN.

"Dnes, 5. marca, od 10:00 moskovského času, ruská strana vyhlasuje režim prímeria a otvára humanitárne koridory na odchod civilistov z Mariupolu a Volnovachy," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. "S ukrajinskou stranou boli dohodnuté humanitárne koridory a výstupové trasy."

Útoky na civilistov 

Západní predstavitelia zaznamenali posun v ruskej stratégii od vojenských cieľov k civilistom, pričom viac útokov sa sústreďovalo na centrá obyvateľstva. Nový prístup prichádza po tom, čo sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nepodarilo dosiahnuť rýchle víťazstvo, ktoré chcel, a ruská armáda čelila tvrdému a odhodlanému ukrajinskému odporu v celej krajine.

Niektoré ďalšie súvislosti

Ukrajinské a ruské delegácie mali vo štvrtok v Bielorusku druhé kolo rozhovorov. Ukrajinský vyjednávač potom povedal, že neprinieslo výsledky, ktoré Ukrajina potrebovala - obe strany sa dohodli na koridoroch pre civilistov na útek.

Putin v piatok nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi povedal, že na tento víkend je naplánované tretie kolo rozhovorov.

Putin hovoril so Scholzom. Možné tretie kolo rokovaní Moskva - Kyjev
Ruský prezident Vladimír Putin v telefonickom rozhovore informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom, píšu ceskenoviny.cz. Novinárom to oznámil Scholzov... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik