Veľvyslanec Šafin: Rozhodnutie odísť padlo po útoku na kyjevský vysielač
05 | 03 | 2022 I Eka Balašková

O tom, že konvoj s našim veľvyslancom z Ukrajiny 4. marca vo večerných hodinách dorazil bezpečne na Slovensko, sme vás už informovali. Slovenský veľvyslanec z Kyjeva pre noviny.sk hovoril o strachu a škaredých pohľadoch na zničené mesto, na ktoré nezabudne.

Cestovali tri dni

Konvoj vyrazil v stredu, 2. marca, a na Slovensko prišli cez tri štáty: Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko. "Viete, z akých podmienok odchádzali, z podmienok vážneho a reálneho vojnového konfliktu," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Súčasťou diplomatického konvoja neboli len zamestnanci našej ambasády, tí od jej dverí neposlali nikoho, kto na ne zaklopal. "Priviezli sme aj jedného občana z Nemecka, z Veľkej Británie, Afgáncov, jednu občianku Japonska, Francúza a občianku Spojených štátov amerických." 

Potrebovali tri veci

Minister Korčok priamo na hraničnom priechode Rajka-Rusovce hovoril o troch veciach,  ktoré boli potrebné: "Odvaha, ktorú chcem vyzdvihnúť zo strany nášho veľvyslanca. Rozvaha. V tejto situácii niesol veľvyslanec obrovskú zodpovednosť, kedy mi každý deň hovoril aká je situácia až teda v utorok večer povedal, že je nevyhnutné, aby sme odišli. A to tretie, čo chcem vyzdvihnúť pre Slovensko je dobrou správou, že máme naozaj profesionálnu diplomatickú službu, na ktorú môžeme byť hrdí."

Takéto zvyšovanie cien pečiva si nepamätajú ani sedemdesiatnici!
Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine prešlo desať dní, ale pšenica je o tretinu drahšia, ako predtým. Najväčším vývozcom pšenice na svete je totiž Rusko, informujú tvnoviny.sk Kedy nás to čaká? Čo do vývozu obilia, Ukrajina je piatym najväčším... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Ostali, pokiaľ to šlo

Slovensko bolo jednou z mála krajín, ktoré ostali do poslednej možnsj chvíle.  "Som rád, že sme vytrvali tak dlho. Sme jednou z 5 krajín, ktoré tam naozaj zostali do posledného možného momentu," zdôraznil Korčok. Slovenský veľvyslanec Marek Šafin po príchode na slovensko-maďarské hranice nedokázal opísať pocity.

Ešte "mu nedošlo"

M. Šafin priamo na hranici povedal, že ešte to z neho neopadlo a neuvedomuje si, že už sú "doma".  "Už to začalo padať príliš blízko. Keď máte každú polhodinu letecký poplach musíte vystihnúť to "okno", kedy sa môžete s takýmto veľkým kolektívom vôbec odsunúť a pohybovať sa," vysvetlil, prečo rozhodnutie padlo na stredu, veľvyslanec Šafin. 

Zlom podľa neho nastal potom, čo Rusi zaútočili na televízny vysielač. "Sú to hnusné pocity. Vojna je zlá, je to to umieranie. Keď sa nám na bráne objavili ľudia, že sa potrebujú schovať, tak sme ich, samozrejme zobrali. Delili sme sa s nimi o to, čo sme mali, spolu sme varili."

Ruská umelecká komunita protestuje proti vojne na Ukrajine - napísali otvorený list vláde
Ruskí umelci, kurátori a kultúrni pracovníci protestujú proti agresii prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajine a volajú po ukončení vojny, informuje portál artalk.cz. Takmer dvadsaťtisíc zástupcov ruskej umeleckej obce podpísalo otvorený list... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik