V Partizánskom chcú nové kultúrne centrum
05 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Budova č 61 v reáli ZDA v Partizánskom si občianske združenia a iniciatívy vyhliadli ako ideálnu na kultúrne centrum.

ZDA je však v súkromnom vlastníctve a podľa informácií My Topoľčany bude potrebné budovu zrekonštruovať.

Hodnota pre mesto

„Myslíme si, že Baťovo dedičstvo je veľkou hodnotou pre mesto Partizánske a mesto by sa malo k týmto hodnotám aj takto stavať. Tamojšie budovy sú mementom histórie," oznámil Radovan Mik z OZ Fabrika umenia. Ak však má byť projekt úspešný, bude nutné zapojiť aj verejnosť: "Podľa výsledkov verejných diskusií chceme tvoriť architektonickú štúdiu a následne hľadať vhodných nájomcov alebo realizátorov tých služieb, ktoré ľudia chcú. Nie naopak."

Heľpa budovu nevyužívanej školy prerobila na stacionár pre dôchodcov
Ten bude seniorom slúžiť počas pracovných dní. Na denný stacionár pre najstarších občanov premenila obec schátranú budovu školy. Podľa televízie Ta3 práve tam dôchodcovia nájdu spoločnosť a zmysluplné využitie času. Takmer jedna tretina Obec... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

Nebude to "lacný špás"

Práve preto chcú združenia pripraviť kvalitný projekt, ktorý obstojí v konkurencii v rámci Plánu obnovy a odolnosti,  Plánu na spravodlivú transformáciu alebo nórskych fondov, ozrejmil ďalej Mik. Inšpiráciou sú im aktivity v Zlíne či iniciatíva Čierne diery. 

Samospráva projekt podporí

Memorandum o porozumení budú iniciovať aj radnica Partizánskeho, ale aj Trenčiansky samosprávny kraj. Do memoranda chcú zapojiť Zlínský kraj, ale aj mestá Zlín, Otrokovice či Svit. Tieto mestá spája práve meno a osobnosť Tomáša Baťu. „Chceme ísť do veľkej vízie, ktorá by mohla znamenať, že v roku 2030 takéto kultúrno-inovačné centrum v areáli bývalých závodov vznikne," skonštatoval primátor mesta Jozef Božik.

Aký bude cieľ

Primátor Partizánskeho J. Božik tvrdí, že by chceli uchovať funkcionalistickú architektúru s priemyselným charakterom a zároveň ju prepojiť na komerčné a nekomerčné využitie. V priestoroch sa bude realizovať množstvo aktivít, ktoré sú príznačné pre mesto, píše My Topoľčany.

M. Kotleba sa postaví pred Najvyšší súd
Termín súdu vytýčil Najvyšší súd na utorok, 8. marca. Na verejnom zasadnutí sa bude zaoberať odvolaním predsedu ĽS NS proti rozsudku v kauze šekov s extrémistickou symbolikou. Informoval o tom denník SME. Verdikt nie je právoplatný V októbri... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik