Rusko-ukrajinská vojna: DESIATY deň ruskej invázie
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Volodymyr Zelenskij kritizuje NATO za odmietnutie zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou; Bezpečnostná rada OSN odsúdila útok na ruskú jadrovú elektráreň, informuje Guardian.

To najpodstatnejšie
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že NATO dalo „zelenú ďalšiemu bombardovaniu Ukrajiny“ vylúčením bezletovej zóny. Zelenskij kritizoval NATO za to, že odmietlo zaviesť bezletovú zónu nad Ukrajinou , a povedal: „Všetci ľudia, ktorí od dnešného dňa zomrú, zomrú aj kvôli vám, kvôli vašej slabosti, kvôli vášmu nedostatku jednoty“.

  • NATO v piatok varovalo, že zavedenie bezletovej zóny by mohlo vyvolať plnohodnotnú vojnu v Európe s Ruskom vyzbrojeným jadrovými zbraňami. „Jediný spôsob, ako zaviesť bezletovú zónu, je poslať bojové lietadlá NATO do vzdušného priestoru Ukrajiny a potom túto bezletovú zónu zaviesť zostrelením ruských lietadiel,“ povedal šéf NATO Jens Stoltenberg. Ministri zahraničných vecí NATO diskutovali o „bezletovej zóne“ nad Ukrajinou, ale zhodli sa, že lietadlá NATO by nemali operovať nad ukrajinským vzdušným priestorom , povedal Stoltenberg.

  • Ukrajinskú jadrovú elektráreň v Záporoží, najväčšiu svojho druhu v Európe, obsadili ruské sily v piatok po útoku, ktorý vyvolal požiar v blízkosti jedného z jej šiestich reaktorov. Nebolo hlásené žiadne uvoľnenie radiácie, ale ukrajinskí predstavitelia uviedli, že pracovníci po útoku nedokázali skontrolovať celú bezpečnostnú infraštruktúru.

  • Po útoku na elektráreň Záporoží zvolali mimoriadny summit Bezpečnostnej rady OSN. Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová uviedla, že svet len ​​tesne predišiel „jadrovej katastrofe“ a odsúdila kroky Ruska ako „bezohľadné“ a „nebezpečné“. Americké veľvyslanectvo na Ukrajine tvrdí, že útok na jadrovú elektráreň je vojnovým zločinom.

  • Ruský prezident Vladimir Putin predstavil sériu nových zákonov proti slobodnej tlači. Putin podpísal zákon, ktorý zavádza tresty odňatia slobody až na 15 rokov pre ľudí, ktorí zverejňujú „nepravdivé informácie“ o ruskej armáde, keďže Rusko napreduje s inváziou na Ukrajinu .

  • Mnohé predajne v dôsledku toho zastavujú ruskú prevádzku alebo odstraňujú pokrytie. BBC, CNN, Bloomberg a CBC oznámili, že pozastavujú operácie alebo vysielanie v krajine a tvrdia, že zákon „kriminalizuje nezávislé spravodajstvo v krajine“. Ruské noviny Novaja Gazeta uviedli , že zo svojej webovej stránky odstránia materiál o vojenských akciách Ruska na Ukrajine.

  • Ruské štátne regulačné orgány pre médiá zakázali prístup na Twitter a Facebook. Ruský štátny mediálny regulátor Roskomnadzor obmedzil prístup na Twitter a krajina zablokovala Facebook v celej krajine.

  • Putin tiež podpísal zákon, ktorý by umožňoval pokuty alebo tresty odňatia slobody až na tri roky za výzvu na sankcie proti Rusku Minulý rok bol svedkom čoraz tvrdších zásahov proti nezávislým a kritickým hlasom v Rusku, ktoré sa zintenzívnili až po začiatku invázie.

  • Sedem ľudí vrátane dvoch detí zahynulo po tom, čo ruský nálet zasiahol v piatok vidiecku obytnú oblasť v Kyjevskej oblasti, uviedla ukrajinská polícia Polícia uviedla, že útok zasiahol dedinu Markhalivka, asi 10 kilometrov od juhozápadného okraja ukrajinskej metropoly.

  • Ukrajinské mesto Mariupol nemá vodu, teplo ani elektrinu a dochádza mu jedlo po tom, čo bolo posledných päť dní pod útokom ruských síl, uviedol v televíznom apelu jeho starosta Vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z prístavného mesta na juhovýchode krajiny.

  • Viac ako 1,2 milióna ľudí utieklo z Ukrajiny do susedných krajín odvtedy, čo Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu inváziu, uviedla OSN, vrátane asi pol milióna detí.

Putin hovoril so Scholzom. Možné tretie kolo rokovaní Moskva - Kyjev
Ruský prezident Vladimír Putin v telefonickom rozhovore informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom, píšu ceskenoviny.cz. Novinárom to oznámil Scholzov... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik