Ruská umelecká komunita protestuje proti vojne na Ukrajine - napísali otvorený list vláde
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ruskí umelci, kurátori a kultúrni pracovníci protestujú proti agresii prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajine a volajú po ukončení vojny, informuje portál artalk.cz.

Takmer dvadsaťtisíc zástupcov ruskej umeleckej obce podpísalo otvorený list vláde. Umelci a kultúrni pracovníci ustupujú zo svojich rolí kultúrnych predstaviteľov krajiny na miestnej i svetovej scéne, a to aj za cenu perzekúcií. Ich akcie prichádzajú v čase, keď silnie tlak na bojkot ruských umeleckých inštitúcií a ruskej účasti na prestížnych medzinárodných akciách.

V otvorenom liste ruskej vláde sa umelecká obec jasne vymedzuje proti vojenskej ofenzíve na Ukrajine: „Ako dôvod bola deklarovaná „ochrana obyvateľov DNR a LNR“, zatiaľ čo vojenské akcie prebiehajú po celej Ukrajine: v Kyjeve, Ľvove, Charkove, Odese a ďalších veľkých mestách. Medzi obyvateľmi týchto miest je mnoho našich príbuzných, priateľov, známych a kolegov. Požadujeme, aby bola táto vojna s Ukrajinou – suverénnym a nezávislým štátom od roku 2014 – zastavená a aby sa začali rokovania na základe rešpektu a rovnosti.“

List jasne ukazuje, že umelecká obec v Rusku s vedením vojny na Ukrajine nesúhlasí a považuje zámienku, za ktorou bola vojenská akcia vedená, za "úplne vykonštruovanú predstaviteľmi ruských úradov".

Značná dávka odvahy

Predstavitelia ruskej umeleckej scény v liste volajú po „okamžitom zastavení všetkých bojových akcií, stiahnutí ruských vojsk z územia Ukrajiny a začatí mierových rokovaní“.

Otvorené vystúpenie proti vládnej politike si pritom vyžaduje značnú dávku odvahy. V nedeľu Vjačeslav Volodin, predseda Štátnej dumy, hornej komory ruského parlamentu, odsúdil protivojnové vyhlásenia ako „zradu ruského ľudu“.

Olena Zelenská vyzvala prvé dámy po celom svete: Ozvite sa!
Uprostred vojnovej situácie hrá prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, manželka Volodymyra Zelenského, svoju úlohu s plným presvedčením, informuje portál livemint.com. Olena Zelenská založila kanál Telegram, kde ľudia môžu nájsť overené odpovede. O... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Ruská generálna prokuratúra potom varovala, že každému, kto bude uznaný vinným z napomáhania cudziemu štátu alebo organizácii pri ohrozovaní bezpečnosti Ruska, hrozí až 20 rokov väzenia. Do stredy večer bolo zadržaných už skoro sedem tisíc protestujúcich v celom Rusku.

Obavy panujú v rámci ruskej kultúrnej opozície aj z vytvorenia úplnej medzinárodnej izolácie, ku ktorej v súvislosti útokom postupne dochádza.

Absolútna izolácia

Ako zástupcovia umeleckej obce v liste ďalej uvádzajú: „Za odbornú verejnosť je dôležité povedať, že ďalšia eskalácia vojny bude mať pre umelcov a kultúrnych pracovníkov nenapraviteľné dôsledky. Pripraví nás o posledné možnosti pracovať, vyjadrovať sa, vytvárať projekty, podporovať a rozvíjať kultúru a pripraví nás o budúcnosť. Všetko, čo bolo v oblasti kultúry za posledných 30 rokov vykonané, je teraz ohrozené: Všetky medzinárodné väzby budú prerušené, súkromné ​​alebo verejné kultúrne inštitúcie budú zakonzervované a partnerstvo s inými krajinami bude pozastavené.“

Táto krvavá invázia mení pochod dejinami na šprint
História začala šprintovať! Zmeny, o ktorých sa predpokladalo, že sú dielom generácií alebo dokonca storočí, sa udiali v priebehu niekoľkých dní, konštatuje vo svojom komentári publicista Guardianu Jonathan Freedland. Geopolitické zmeny, ktorých... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Svoju frustráciu z súčasnej politickej situácie pre Artalk zhrnula aj v Moskve žijúca kurátorka Treťjakovskej galérie: „V piatok sme iniciovali protivojnovú petíciu kultúrnych pracovníkov, v pondelok už máme prvé žaloby a prví kultúrni pracovníci dostali výpoveď."

"Zároveň vás polícia zatýka len tak, že stojíte na ulici v tichosti alebo hovoríte s kamarátom. Takže všetci sú buď zatknutí, podporujú tých, ktorí boli zatknutí, alebo sa zaoberajú niečím iným. Funguje tu obrovská propagandistická mašinéria. Existuje veľké množstvo ľudí, ktorí v skutočnosti nevedia, čo sa deje, alebo skutočne veria, že ide o ‚zvláštnu operáciu', a nenazývajú ju vojnou," vysvetľuje.

"Občianske služby sú v rozklade, je ťažké získať ošetrenie alebo lieky atď. Ja (a všetci okolo mňa) prechádzame komplikovanou zmesou emócií, pocitu viny, neistoty, strachu, túžby odísť a pochopenie, že nie je kam ísť, že je to náš domov, naša kultúra. A tak vynakladáme posledné sily na to, aby sme podporili ostatných ľudí, zohnali peniaze, spísali ďalšiu petíciu a snažili sa udržať rutinu starostlivosti o seba,“ uzavrela kurátorka.

Ovplyvní vojna na Ukrajine celosvetové cestovanie?
Rok 2022 mal byť rokom oživenia celosvetového cestovného ruchu. Prišiel však februárový útok Ruska na Ukrajinu a sny o exotických dovolenkách sa zrejme mnohým rozplývajú, informuje CNN. Viac ako 30 krajín Svoj vzdušný priestor pre Rusko... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik