Podrobnosti o čiastočnom prímerí v Mariupole
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Ďalšie podrobnosti o čiastočnom prímerí v ukrajinskom meste Mariupol, informuje Guardian.

Opatrenie umožní civilistom opustiť mesto počas piatich hodín od sobotňajšieho rána. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA.

  • Civilisti budú môcť opustiť Mariupol medzi poludním a 17:00 moskovského času (09:00 - 14:00 GMT), citovala ruská tlačová agentúra RIA mestské úrady. Toto je od 11:00 do 16:00 miestneho času.
  • Rusko v sobotu už skôr uviedlo, že jeho jednotky, ktoré obkľúčili prístavné mesto v Azovskom mori na juhu Ukrajiny, prestanú strieľať a umožnia prechod civilistov. Rusko tiež plánuje čiastočné prímerie, aby umožnilo humanitárny koridor z Volnovakhy.
  • Civilisti budú môcť pokračovať smerom k mestu Záporoží a budú môcť využiť špeciálne upravené autobusové linky alebo vlastné autá, uviedla mestská rada.

Sobotňajšia evakuácia bude prvou z niekoľkých etáp, informovalo mestské zastupiteľstvo. "Vzhľadom na to, že naše rodné mesto je neustále pod neľútostnou paľbou okupantov, neexistuje žiadne iné riešenie," uviedol starosta Vadym Bojčenko vo vyhlásení.

Najnovšie správy

Mestská rada Mariupolu uviedla, že ruské sily nedodržiavajú dohodnuté prímerie po celej dĺžke plánovanej trasy na evakuáciu civilistov, píše agentúra Reuters.

"Rokujeme s ruskou stranou, aby sme potvrdili prímerie pozdĺž celej evakuačnej trasy," uvádza sa vo vyhlásení.

Trasa koridoru je Mariupol - Nikolske - Rozivka - Polohy - Orikhiv - Záporožie.

Úrady už predtým vyzvali civilistov, aby odišli, pričom starosta Vadim Bojčenko v Telegrame povedal: „Keď je naše rodné mesto neustále pod neľútostnou paľbou okupantov, nezostáva nič iné, ako umožniť obyvateľom – nám – bezpečne opustiť Mariupol.

Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik