Podozriví nemecky hovoriaci ľudia odvážajúci Ukrajinky! Upozorňujú obyvatelia
05 | 03 | 2022 I TASR/DiZ

Obyvateľom obce Choňkovce v okrese Sobrance sú podozrivé motorové vozidlá s nemecky hovoriacou posádkou, ktoré z obce opakovane odviezli ukrajinské ženy a deti.

Utečenci, ktorých v obci prichýlili v priestoroch nevyužívanej základnej školy, do áut s neznámymi ľuďmi nasadajú aj napriek varovaniam miestnych, povedal pre TASR starosta obce Radoslav Hvožďak. Polícia situáciu s možným obchodovaním s ľuďmi monitoruje.

"Včera a predvčerom (2. a 3. 3.) sem začali chodiť Nemci a oni ich berú. Neviem, či je to správny krok. Nepáči sa nám to, obávame sa, že ide o obchodovanie s ľuďmi," uviedol s tým, že posádka auta presviedča utečenky, aby išli s nimi s prísľubom zabezpečenia ubytovania i práce. Často zúfalé ženy do vozidla nasadli aj napriek tomu, že ich starosta pred možnou hrozbou varoval. "Prišiel sem aj jeden pán, Ukrajinec, a on im tiež povedal, že by to na ich mieste nerobil. Aj napriek tomu si tie ženy do auta sadli a odišli," doplnil.

Hvožďak si je vedomý, že priestory základnej školy, kde za posledný týždeň umiestnili denne niekoľko desiatok vojnových utečencov, neposkytujú matkám s malými deťmi dostatočný komfort, rozhodnutiu Ukrajiniek napriek tomu nerozumie. V obci je hneď niekoľko domov, ktoré miestni ako dlhodobejšie zázemie ženám s deťmi ponúkajú.

"V súvislosti s podozrením, že by k takýmto prípadom mohlo dochádzať, sme už operatívne prijali opatrenia, no vzhľadom na ich charakter ich z taktických dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať," reagovala za políciu pre TASR hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová s tým, že zatiaľ sa takéto podozrenia nepotvrdili.

Ako ozrejmila, v súvislosti s vlnou vojnových utečencov prijala polícia preventívne opatrenia. "Už priamo pri vstupe na Slovensko ich policajti na tieto možné nástrahy upozorňujú, varujú ich, aby nesadali vo vozidiel k cudzím ľuďom, ale spoľahli sa na pomoc štátnych orgánov," uviedla s tým, že zároveň im na hraniciach rozdávajú letáky s upozorneniami v ukrajinčine.

Bárdyová zároveň pripomenula, že v prípade podobných pochybností je možné kontaktovať zamestnancov bezplatnej Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na čísle 0800 800 818. "Samozrejme, v prípade, ak má ktokoľvek podozrenie, že môže alebo dochádza k páchaniu trestného činu alebo priestupku, nech to čo najskôr oznámi na najbližšom útvare Policajného zboru alebo na známom bezplatnom telefónnom čísle 158," dodala.

Kto je Olena Zelenská? Slovám prvá dáma dáva úplne nový rozmer
Je manželkou muža, ktorý je v týchto dňoch zosobnením hrdinstva a vodcovstva v tom najlepšom slova zmysle. Olena Zelenská je ale oveľa viac než len prvá dáma ťažko skúšanej Ukrajiny, píše portál idnes.cz. Od začiatku ruskej invázie sleduje s... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik