Otvorený list Prezidentke SR, Predsedovi Národnej rady SR, Predsedovi vlády SR
05 | 03 | 2022 I Ivan Brožík

Otvorený list
Prezidentke SR, Predsedovi Národnej rady SR, Predsedovi vlády SR
Vyhlásenie štátneho smútku za obete pandémie Covid-19 v nedeľu 6. marca 2022

Redacia Hlavný denník prináša v plnom znení Stanovisko OZ Skutočné obete k nezáujmu prezidentky, predsedu parlamentu a premiéra o spoločnú minútu ticha a vyhlásenie štátneho smútku za vyše 22 000 zosnulých obetí pandémie Covid 19

Vážená pani prezidentka Zuzana Čaputová,

vážený pán predseda parlamentu Boris Kollár,

vážený pán premiér Eduard Heger,

sme občianske združenie Skutočné obete, ktoré spája pozostalých po obetiach koronavírusu. Obraciame sa na Vás so žiadosťou o vyhlásenie štátneho smútku dňa 6. 3. 2022 s celonárodnou minútou ticha za obete pandémie Covid-19. Sme presvedčení, že naši blízki zosnulí, ktorých je už viac ako 21 000, si zaslúžia spoločný celonárodný prejav úcty vychádzajúci od najvyšších predstaviteľov, teda od Vás.

Pred dvoma rokmi, 6. marca 2020, sme na Slovensku zaznamenali prvý potvrdený prípad ochorenia Covid-19. Blížiace sa druhé výročie tejto udalosti pripomína, že nám chýba dôstojné vyjadrenie úcty k obetiam a sústrasti pozostalým. Tragédia, ktorú prežívame, nemá v  histórii našej krajiny obdobu. Patríme medzi najzasiahnutejšie krajiny na svete, koronavírus pripravil o život tisícky obyvateľov a navždy tak fatálne poznačil a traumatizoval množstvo rodín na celom Slovensku.

Prosíme Vás, aby ste sa Vy, traja najvyšší ústavní činitelia, spojili v tejto myšlienke. Pandémia koronavírusu a jej zdrvujúce následky otriasli celou spoločnosťou. Vyhláste 6. marca 2022 štátny smútok za všetkých ľudí, ktorých pandémia predčasne a tragicky pripravila o život a pripomeňte si ich spoločnou minútou ticha.

Keď sme mohli na štátnej úrovni v minulosti smútiť za obete havárií autobusov, lietadiel, banského nešťastia, či vraždy, keď sme v minulosti mali štátny smútok na počesť poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, či českého prezidenta Václava Havla, sme presvedčení, že i keď zosnulé obete pandémie boli obyčajní ľudia, zaslúžia si takýto celonárodný prejav rešpektu, súcitu a smútku za ich predčasne zmarené životy.  

My, rodiny a priatelia obetí koronavírusu, tiež žiadame, aby bol do budúcna 6. marec vyhlásený za Pamätný deň obetí Covidu-19. Uvedomujeme si, že je na to potrebná zákonná úprava, prosíme preto, aby ste podnikli aktívne kroky a túto zmenu iniciovali.

Covid-19 je na Slovensku už dva roky, no naša bolestivá strata je večná. Za každým číslom v štatistike je skutočný človek, skutočná obeť, nehľadiac na to, či boli starí alebo mladí, nehľadiac na to, či boli očkovaní alebo neočkovaní, všetci si zaslúžia náš spoločný rešpekt a súcit, lebo v bolesti a smrti sme si všetci rovní.

V tento deň, 6. marca, sa stíšme, zastavme polarizáciu spoločnosti a Vy, traja najvyšší ústavní činitelia, prosíme, vyjadrite ľútosť nad ich smrťou oficiálnou spoločnou štátnou minútou ticha a štátnym smútkom.

 

SKUTOČNÉ OBETE, občianske združenie

Rodiny a priatelia obetí Covidu-19

Redacia Hlavný denník uverejnila v plnom znení a bez redakčného zásahu Stanovisko OZ Skutočné obete k nezáujmu prezidentky, predsedu parlamentu a premiéra o spoločnú minútu ticha a vyhlásenie štátneho smútku za vyše 22 000 zosnulých obetí pandémie Covid 19

Peter Weiss: Arogancia nedôveryhodnej moci
V politike som bol v ťažkých časoch a mal som zdatných protivníkov z VPN, KDH či HZDS. A keďže som neprevrátil kabát a rozhodol som sa z KSS urobiť stranu sociálnodemokratického typu, musel som strpieť všetky možné útoky na svoju osobu, píše v... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

_____________________

 

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik