Kto je Olena Zelenská? Slovám prvá dáma dáva úplne nový rozmer
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Je manželkou muža, ktorý je v týchto dňoch zosobnením hrdinstva a vodcovstva v tom najlepšom slova zmysle. Olena Zelenská je ale oveľa viac než len prvá dáma ťažko skúšanej Ukrajiny, píše portál idnes.cz.

Od začiatku ruskej invázie sleduje s emočným vypätím celý svet obrázky deštrukcie, vojenských akcií a evakuácií. Prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol svoju krajinu opustiť. Postavil sa na čele svojho národa, ktorý bojuje za svoju krajinu. A Olena Zelenská zostáva s ním.

Pevne stojí pri svojom mužovi. Zo svojej pozície obhajuje sociálne otázky, rodovú rovnosť a angažuje sa aj v diplomacii, čo sa odráža v efektívnych krokoch, ktoré jej krajina podniká v oblasti globálnej reprezentácie.

Teraz, keď Ukrajinu už opustili státisíce ľudí, zostáva Olena so svojimi deťmi stále v Kyjeve. Na podporu tých, ktorí so zbraňou v ruke bránia svoju krajinu. Zelenská dáva svojou podporou skúšaných Ukrajincov spojeniu prvá dáma úplne nový význam, uvádza portál idnes.cz.

Osudová láska

Olena Zelenska a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si zrejme boli súdení, píše portál dama.cz. Obaja sú narodení v rovnakom roku 1978 v meste Krivoj Rog, a dokonca študovali na rovnakej strednej škole, vtedy sa ale ešte nepoznali, a to aj napriek tomu, že mali spoločných priateľov.

Osud ale ich cesty nakoniec prepojil o pár rokov neskôr, a to počas štúdií na vysokej škole, kedy Olena študovala architektúru, zatiaľ čo Zelenského odborom bolo právo, pričom sa už venoval aj herectvu.

Nemôžete vymeniť litre paliva za litre našej krvi - odkazuje Zelenskyj západu a NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, „že samotné členské krajiny NATO vytvorili naratív, že údajne uzavretie neba nad Ukrajinou vyvolá priamu ruskú agresiu proti Aliancii.“ Uvádza agentúra Interfax. Nerozhodný summit NATO "Dnes sa... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Zamilovaný pár spolu randil dlhých osem rokov, kým v roku 2003 došlo k svadbe. Manželia spolu teraz vychovávajú dcéru Aleksandru (17) a syna Kirila (9). V roku 2019 stala prvou dámou. 

Zdroj: FB/Olena Zelenska

Úloha prvej dámy

Po funkcii prvej dámy Olena Zelenska rozhodne netúžila. Kandidatúru na prezidenta sa dokonca snažila svojmu manželovi vyhovoriť a dávala to hlasno najavo. „Je to veľmi ťažký krok; to ani nie je projekt, je to iný smer života,“ uviedla v rozhovore pre televíziu.

Keď ale Volodymyr Zelenskyj voľby vyhral, ​​zhostila sa úloha prvej dámy s gráciou a ihneď začala pracovať na velebení svojej krajiny. Zamerala sa na zmenu stravovania v školách, ktoré sa jej podarilo od základu zmeniť, angažuje sa v boji za ženské práva a rovnoprávnosť, podporuje zdravotne postihnutých občanov a tiež sa zaslúžila o to, aby sa do svetového povedomia viac dostal ukrajinský jazyk.

V tomto smere dosiahla to, že sa v mnohých veľkých múzeách po celom svete zaviedla ukrajinčina ako jeden z jazykov v ponúkaných audio sprievodcoch. Svoj literárny talent dodnes uplatňuje aj vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach. V decembri 2019 bola Zelenska časopisom Focus zaradená na zoznam 100 najvplyvnejších Ukrajincov, pričom obsadila 30. miesto.

Zdroj: FB/Olena Zelenska

Mimo svetla reflektorov

V dobách, kedy bol ukrajinský prezident ešte známym hercom a komikom, sa Zelenská sláve a svetlám reflektorov vyhýbala. „Radšej zostávam v pozadí. Môj manžel je vždy v popredí, zatiaľ čo ja sa cítim pohodlnejšie v tieni. Nie som party človek, neviem rozprávať vtipy, nie je to v mojej povahe. Ale našla som si pre seba dôvody, prečo by som mala vystupovať verejne. Jedným z nich je pritiahnuť ľudí k dôležitým spoločenským témam,“ uviedla Zelenska. 

Cesta Volodymyra Zelenského: Od komika k symbolu odvahy (FOTO)
Ako ukrajinského prezidenta z neho jeho vzdor urobil hrdinu na celom svete. Môže jeho úspech ako politika spočívať v rokoch zabávača? Pýta sa vo svojom komentári pre Guardian redaktorka Viv Groskopová. Hugh Bonneville bol tento týždeň prekvapený... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

No napriek svojim slovám vo svetle reflektorov svoju krajinu reprezentuje dokonale, a to nielen perfektnou angličtinou a citom pre elegantnú a vkusnú módu, ale aj svojimi názormi.

Manželka prezidenta vo vojne

Olena Zelenska stojí sebavedome po boku svojho manžela aj teraz v dobách najťažších. V situácii, keď na Ukrajine prebieha ruská invázia a nad prezidentskou rodinou visí reálna hrozba smrti, sa prvá dáma odmieta vzdialiť s rodinou z hlavného mesta Kyjeva, a to aj napriek tomu, že im bol ponúknutý azyl v USA.

Na svojom instagramovom profile navyše podporuje ukrajinský národ v boji proti ruskému diktátorovi Putinovi. „Moji drahí! Ukrajinci! Dnes sa na vás všetkých pozerám. Každý, koho vidím v televízii, na ulici, na internete. Vidím vaše príspevky a videá. A viete čo? Ste neuveriteľní! Som hrdá na to, že s vami žijem v rovnakej krajine! Hovorí sa, že mnoho ľudí je dav. To nie je o nás. Pretože mnoho Ukrajincov nie sú davy. Toto je armáda! Milujem vás! Milujem Ukrajinu!“ hovorí v jednom zo svojich príspevkov na sociálnych sieťach.

V inom svojom príspevku na Twitteri konštatuje: „Okrem funkcie prvej dámy som aj spisovateľka a architektka. A tiež som smrteľným terčom pre pána Putina.“

Yuval Noah Harari: Prečo Vladimir Putin túto vojnu už prehral
Rusi ešte môžu dobyť Ukrajinu. Ukrajinci však v posledných dňoch ukázali, že to nedopustia, píše v svojom komentári pre Guardian Yuval Noah Harari, historik a autor knihy Sapiens: Stručná história ľudstva. Po takmer týždni vojny sa zdá čoraz... Čítať ďalej
28 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Očarila svet

Za posledné dva roky, čo je jej manžel prezidentom, sa stretla s množstvom vplyvných ľudí, s pápežom Františkom alebo manželmi Macronovými. Aj vďaka týmto stretnutiam ukrajinský prezidentský pár aj celú Ukrajinu podporujú známe aj vplyvné osobnosti po celom svete.

„V októbri 2020 sme mali tú česť stretnúť sa s prezidentom Zelenským a prvou dámou, aby sme sa dozvedeli o ich túžbach a optimizme ohľadom budúcnosti Ukrajiny. Dnes stojíme pri prezidentovi a všetkých ukrajinských ľuďoch, zatiaľ čo oni o túto budúcnosť bojujú,“ uviedli na svojom oficiálnom Instagrame napríklad princ William a vojvodkyňa Kate.

Nenecháme sa zlomiť

Uprostred konfliktu, ktorý s hrôzou sleduje celý svet, zostáva Olena s deťmi stále v Kyjeve. Ako uviedol prezident Zelenskyj, na bezpečnom mieste. Zatiaľ, píše portál HN

Volodymyr Zelenskyj je reálnym superhrdinom desaťročia, zatiaľ čo ruský prezident Vladimír Putin útočí na jeho krajinu a vyhráža sa svetu jadrovým útokom. Oleniným plánom bolo využiť svoje postavenie na pritiahnutie pozornosti k závažným spoločenským problémom.

Realita je taká, že v súčasnej dobe sa prvá dáma Ukrajiny sústreďuje na to najdôležitejšie. Na podporu ľudí, ktorí so zbraňou v ruke bránia svoju krajinu.

Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik