Francúzsko sa obáva o jadrovú bezpečnosť
05 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

"Francúzsko spolu so svojimi kľúčovými partnermi navrhne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti jadrových zariadení na Ukrajine." Informuje ukrajinská agentúra Interfax.

Francúzsko sa obáva

Francúzsko iniciuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti jadrových zariadení na Ukrajine, uviedol v piatok Elyzejský palác po konzultáciách prezidenta Emmanuela Macrona s generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Marianom Grossim.

Obrancovia Kyjeva stále odolávajú
"Počas dňa sa hlavné úsilie okupantov z Ruskej federácie sústredilo na obkľúčenie Kyjeva. Obrancovia mesta Kyjev pokračujú v odrážaní nepriateľskej ofenzívy, porážke jeho útočnej skupiny a udržiavaní určitých hraníc." Uvádza sa to v Operačných... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Treba konkrétne opatrenia

"Francúzsko spolu so svojimi hlavnými partnermi navrhne v najbližších hodinách konkrétne opatrenia na základe technických kritérií MAAE s cieľom zabezpečiť ochranu a bezpečnosť piatich hlavných ukrajinských jadrových zariadení," uvádza sa v komuniké prezidentského úradu.

Zachovanie jadrovej bezpečnosti

Podľa dokumentu "Rusko a Ukrajina by sa na tomto základe mali dohodnúť a spoločne zabezpečiť implementáciu základných princípov zachovania bezpečnosti a ochrany jadrových zariadení za súčasných okolností."

Podľa prezidenta Macrona by „Rusko malo tiež umožniť voľný, pravidelný a neobmedzený prístup personálu do zariadení, aby sa zabezpečila ich nepretržitá bezpečná prevádzka“. V komuniké sa uvádza, že francúzsky prezident je "extrémne znepokojený rizikami pre jadrovú bezpečnosť." Píše Interfax.

Ukrajinský minister kultúry varuje: Hrozí totálne zničenie kostolov a katedrál!
Ukrajinské ministerstvo kultúry vyzvalo na uzavretie neba nad Ukrajinou. Ruské sily totiž „ničia ukrajinské kultúrne miesta“, informuje CNN. Ukrajinský minister kultúry a informačnej politiky Oleksandr Tkačenko uviedol, že väčšina Putinových... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik