Evakuácia Mariupolu odložená: Rusi nerešpektovali prímerie!
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Úrady v ukrajinskom meste Mariupol uviedli, že evakuácia civilistov plánovaná na sobotu bola odložená, keďže ruské sily obkľučujúce mesto nerešpektovali dohodnuté prímerie, informuje Guardian.

Mestská rada vo vyhlásení požiadala obyvateľov, aby sa vrátili do prístreškov v meste a počkali na ďalšie informácie o evakuácii.

Lekári bez hraníc (MSF) vyzvali na vytvorenie bezpečných ciest, ktoré umožnia civilistom utiecť z Mariupolu. V meste sa ukrýva viacero zamestnancov Lekárov bez hraníc so svojimi rodinami – jeden zamestnanec povedal:

"Situácia je rovnaká ako v posledných dňoch. Túto noc bolo ostreľovanie tvrdšie a bližšie. Včera sme zbierali snehovú a dažďovú vodu, aby sme mali úžitkovú vodu. Dnes sme sa pokúsili získať vodu zadarmo, ale fronta bola obrovská. Chceli sme tiež získať „sociálny“ chlieb, ale nie je jasný harmonogram a miesta distribúcie," uviedol. 

"Podľa ľudí raketami zničili viaceré obchody s potravinami a zvyšné veci si vzali ľudia v zúfalej núdzi. Stále bez elektriny, vody, kúrenia a mobilného pripojenia. O žiadnej evakuácii zatiaľ nikto nepočul. V lekárňach sa vytratila medicína,“ dodal jeden z lekárov bez hraníc.

Christine Jamet, riaditeľka operácií Lekárov bez hraníc, dnes vyzvala na bezpečné cesty, ktoré umožnia civilistom opustiť mesto, vrátane personálu Lekárov bez hraníc a ich rodín: „Civilisti nesmú byť uväznení vo vojnovej zóne,“ povedal Jamet. „Ľudia, ktorí hľadajú bezpečie, musia byť schopní tak urobiť bez strachu z násilia.

Ukrajinské úrady odložili plány na evakuáciu civilistov z Mariupolského regiónu s odvolaním sa na ruské porušovanie dohodnutej prestávky v bojoch.

Pavlo Kyrylenko, gubernátor východnej Doneckej oblasti, napísal o 12:45 miestneho času na svojom účte na Twitteri „evakuácia pokojného obyvateľstva Z MARIUPOLA JE ODLOŽENÁ!“

Vzhľadom na to, že Rusi nedodržiavajú režim prímeria a pokračujú v ostreľovaní Mariupolu a jeho okolia, z bezpečnostných dôvodov sa evakuácia obyvateľstva odkladá,“ povedal.

Krátko predtým Iryna Vereščuk, ukrajinská ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území, uviedla, že ruské sily zrejme využívajú zastavenie bojov, ktoré bolo dohodnuté, aby umožnili evakuáciu civilistov, aby mohli posunúť svoje vlastné jednotky vpred.

"Naša armáda hlási, že v oblasti deklarovanej trasy [evakuačného koridoru] ruské jednotky využívajú prímerie a postupujú vpred," povedala Vereščuk.

"Rada by som sa obrátila na ruské úrady a povedala nasledovné: Dohodli sme sa na prímerí prostredníctvom Červeného kríža s využitím medzinárodných dohovorov. Nemalo by dôjsť k žiadnemu postupu ruských jednotiek. Tento kanál používame na evakuáciu civilistov - žien, detí, a tiež dodať humanitárny tovar tým, ktorí zostali – lieky a jedlo."

„Preto ešte raz apelujem na ruské úrady, aby zastavili postup svojich jednotiek, ak k tomu dôjde – v súčasnosti túto informáciu preverujeme – a umožnili evakuáciu ľudí.

"Sleduje to celý svet. Úprimne dúfam, že takýto prvý krok, ktorý sa, dúfam, skončí pozitívne a ľudia získajú prístrešie, no nebudú sedieť týždne pod troskami, v pivniciach bez vody, bez komunikácie a bez jedla, bude ďalej."

Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik