E. Heger: Spojenci nám dodávajú zbrane za stámilióny ako akt solidarity
05 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Dnes (5. marca) bol hosťom rozhlasových Sobotných dialógov premiér Eduard Heger (nom OĽaNO). Vo svojich odpovediach vyjadril vieru, že vojna na Ukrajine skončí čoskoro.

Toto už tu bolo

Ako premiér tvrdí, tak toto, čo dnes prežíva Ukrajina, sme v histórii už zažili a nechceme to. "Chodíme na pamätníky pripomínať si to a musíme jasne povedať, že toto už tu nechceme. Teraz je šanca na reparát a som veľmi rád, že väčšina občanov Slovenska ten reparát zvláda na jedničku." 

Premiér verí NATO

V relácii premiér objasnil, že si nemyslí, že by si Putin trúfol napadnúť pobaltské štáty Litvu, Lotyšsko a Estónsko, ako varoval V. Zelenskyj. Jednak na to Rusko nemá kapacity a tiež si je vedomé toho, že ak napadne jeden zo štátov NATO, ostatné mu prídu na pomoc. "Tá jednota a súdržnosť, jeden za všetkých a všetci za jedného, tá nebola nikdy tak citeľná, ako je teraz. Teraz vidíme, čo znamená sila spojenectva," presviedča občanov premiér.

Čo s obranou civilistov?

Bratislava sa pripravuje na možnosť, že bude nutná aj civilná obrana a evidentný strach je aj medzi ľuďmi. Jedni si nechávajú robiť pasy, iní vykupujú z lekární jódové tablety. Premiér Heger upozornil, že na takéto kroky zatiaľ nie je dôvod, no určite bude nutná revízia civilnej obrany, pretože "Ak boli investície do armády nedostatočné, tak po zistení stavu v oblasti CO budeme veľmi nepríjemne prekvapení."

Vo svete sa šíri bojkot ruskej vodky ako trest za inváziu na Ukrajinu
Už nielen štáty v USA, ale aj Austrália, Nový Zéland a ďalšie krajiny sa pridávajú k medzinárodnému bojkotu ruskej vodky. Chcú vyjadriť svoj nesúhlas s inváziou ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu tým, že sa zameriavajú na jeden z... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | TASR/DiZ

Dezinformácie

Rovnako, ako aj strašenie, sú súčasťou štandardnej vojny. Premiér upozornil, že aj na Slovensku sme terčom masívnych dezinformácii a uvádzania obyvateľstva do strachu. Čo sa týka jadrových elektrární, pripomenul svoj rozhovor s V. Zelenským, ktorý ho ubezpečil, že ani Putin nemá v pláne zničiť napríklad jadrové elektrárne, pretože on chce Ukrajinu obsadiť, aby ju mohol "vlastniť". Nie zničiť.

Šírenie škodlivého obsahu vs sloboda slova

Kde je medzi nimi hranica. "Klamstvo nie je sloboda slova. Jasne si povedzme, že klamstvo nie je sloboda slova. Chceme rozvíjať slobodu slova a nie byť "travičmi studní". Slobodu slova treba chrániť, ale netreba dovoliť, aby do nej prenikal škodlivý obsah." Objasnil premiér. Na zákone sa síce zrejme nezmení nič, ale v najbližšom čase bude tento zákon ľuďom vysvetlený a odkomunikovaný. 

Podozriví nemecky hovoriaci ľudia odvážajúci Ukrajinky! Upozorňujú obyvatelia
Obyvateľom obce Choňkovce v okrese Sobrance sú podozrivé motorové vozidlá s nemecky hovoriacou posádkou, ktoré z obce opakovane odviezli ukrajinské ženy a deti. Utečenci, ktorých v obci prichýlili v priestoroch nevyužívanej základnej školy, do áut... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | TASR/DiZ

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik