Antony Blinken pricestoval do Poľska
05 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestoval do Poľska, aby diskutoval o bezpečnosti a humanitárnej pomoci, uvádza Guardian.

Blinken je v Rzeszowe, juhovýchodnom meste blízko ukrajinských hraníc, ktoré od začiatku invázie prekročili státisíce ľudí. Americký minister zahraničných vecí sa stretne s poľskými predstaviteľmi vrátane ministra zahraničných vecí členských krajín NATO a Európskej únie Zbigniewa Raua.

Od začiatku invázie 24. februára utieklo z Ukrajiny viac ako 1 milión utečencov, väčšinou do Poľska, uvádza agentúra OSN pre utečencov.

Veľká časť vojenskej pomoci, ktorú členské štáty NATO poskytujú ukrajinským vládnym silám, prechádza cez Poľsko. NATO odmietlo požiadavky Ukrajiny na presadenie bezletovej zóny nad krajinou.

Blinken v piatok povedal, že NATO, ktoré nazval obrannou alianciou, sa snaží zabrániť šíreniu vojny za hranice Ukrajiny. "Nehľadáme žiadny konflikt, ale ak k nám dôjde, sme naň pripravení," povedal Blinken, "a budeme brániť každý centimeter územia NATO."

Marcus Mabry: Prečo kavaléria na Ukrajinu neprichádza
Svet je zdesený hrôzou, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Rusi útočia na mestské centrá. Civilisti vrátane detí sú zabíjaní. Všetko zdanlivo preto, lebo ruský diktátor Vladimír Putin sa rozhodol, že by mohol pohltiť susednú krajinu, zamýšľa sa v... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik