Ako je na tom Ukrajina s výrobou elektriny?
06 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Ruský tlak na jadrové elektrárne vnáša nestabilitu do ukrajinského energetického systému.

New York Times informujú o komplexnej energetickej situácii na Ukrajine.

Najväčšie elektrárne

3. marca zaútočili ruské sily na jadrovú elektráreň v Záporoží a aktuálne správy hovoria o tlaku na jadrovú elektráreň na južnej Ukrajine. Tieto dve elektrárne zásobujú Ukrajinu elektřinou na jednu tretinu. Graf NYTimes ukazuje, aké je rozvrstvenie výroby elektriny na Ukrajine podľa zdroja.

Nahnevaní starostovia: Potrebujeme informácie!
Viacerí starostovia obcí pri hraniciach s Ukrajinou si sťažujú na slabú informovanosť. Nevedia totiž, ako si nárokovať náklady súvisiace s vojnovým konfliktom na Ukrajine, píše Pluska. Viazne komunikácia Tvrdí to aj primátor Sobraniec, Pavol... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

4 elektrárne, 15 reaktorov

Tie vyrábajú zhruba 50 percent elektriny, ktorú Ukrajina potřebuje. Druhým najväčším zdrojom elektriny na Ukrajine je uhlie. Mnohé z uhoľných elektrární sú v Donbase, kterým od roku 2014 zmietajú boje miestnych separatistov.

Čo by bolo, keby…?

Ukrajina sa v ostatních rokoch pokúšala odpojiť sa od závislosti na ruskej sieti, ktorá v krajine fungovala ešte od čias ZSSR. Testovanie pripojenia k západnej sieti Ukrajina testovala práve v deň, keď ju napadlo Rusko. Ukončenie tohoto prechodu bolo naplánované do konca budúceho roka, no predstavitelia Ukrajiny sa v aktuálnej situácii snažia o jeho urýchlenie.

Jedna uhoľná elektráreň „padla“

Medzi mnohými zasiahnutými cieľmi bola aj uhoľná elektráreň v Ochtyrke, neďaleko Sumy na severe Ukrajiny. Ďalšia začala horieť ešte před inváziou, kedy ju ostreľovali donbaskí separatisti.

Priehrady

Rusi podľa tvrdenia NYTimes kontrolujú minimálne jednu vodnú elektráreň na juhu krajiny. Aktuálne je v ohrození ďalšia, severne od Kyjeva. Znefunkčnenú jadrovú elektráreň v Černobyle kontrolujú od prvých dní invázie.

E. Heger: Spojenci nám dodávajú zbrane za stámilióny ako akt solidarity
Dnes (5. marca) bol hosťom rozhlasových Sobotných dialógov premiér Eduard Heger (nom OĽaNO). Vo svojich odpovediach vyjadril vieru, že vojna na Ukrajine skončí čoskoro. Toto už tu bolo Ako premiér tvrdí, tak toto, čo dnes prežíva Ukrajina, sme v... Čítať ďalej
05 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik