Úzkosť je normálna, no vieme ju zvládnuť
05 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Vojna. Utečenci. Hrozba rozšírenia konfliktu. Bezmocnosť. To sú všetko pojmy, ktoré v nás logicky vyvolávajú strach a úzkosť. Tieto pocity sú normálne, vieme s nimi však bojovať. Ako, poradí Zuzana Juráneková, poradkyňa z občianskeho združenia IPČko.

Čo prežíva utečenec

Títo ľudia sú v krízovej, traumatickej situácii. Nevieme si predstaviť byť ohrozený na živote. Popri materiálnych strát prichádzajú o svoj domov, rodinu, blízkych. "Sú vystrašení, zranení a neistí z toho, čo ich čaká. Potrebujú informácie a potrebujú vedieť, že sú ich blízki v poriadku. Ak vedia, že idú k známym, cítia aspoň trochu istoty, mnohí zostávajú v tábore alebo pokračujú v ďalšej ceste," vysvetľuje Zuzana Juráneková.

Ako im vieme pomôcť?

"Materiálna pomoc, vďaka ktorej majú jedlo, pitie a základnú hygienu pre seba a deti, je naozaj dôležitá," hovorí Z. Juráneková: "Nevyhnutná je aj psychosociálna pomoc, stabilizácia, informácie, ľudská blízkosť, empatia, ktorá prekonáva aj jazykové bariéry a pocit bezpečia. Ak sa stretnete s človekom, ktorý prežíva takúto situáciu, buďte pokojný, empatický, pomôžte mu cítiť sa bezpečne, poskytnite mu najzákladnejšie veci - jedlo, pitie, hygienu, teplo a podporu."

Pruské: Obnova kláštora v mene dobra
Viete, kde je obec Pruské? Je to malebná obec na strednom Považi. V tamojšom kláštore prežil značnú časť života aj slovenský spisovateľ Hugolín Gavlovič. Čo je na tom zaujímavé? Františkáni a množstvo dobrých ľudí spojili svoje sily, aby jeho múry... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Čo s vlastnou bezmocnosťou

Každá situácia nemá len začiatok, ale aj koniec - toto treba mať na pamúti. Podľa Z. Juránekovej je dôležité sústrediť sa na ovplyvniteľné veci. "Boje na Ukrajine nezastavíme, ale môžeme ovplyvniť to, aký bude dnešný deň, čomu sa budeme venovať a čím sa môžeme obklopiť." Môžeme tiež robiť čokoľvek, čo je v danej chvíli prijateľné. Niekto modliť sa, iný poskytne ubytovanie, ďalší pošle peniaze a niekto vybehne do obchodu a do zbierky odnesie za tašku potravín alebo ponožiek.

Nezvládam to! Kde nájsť pomoc?

Psychologička Juráneková radí: "Hovorte o tom, čo práve cítite a prežívate, a pýtajte sa - porozprávajte sa s dôveryhodným príbuzným, priateľom, duchovným alebo odborníkom na duševné zdravie o tom, čo prežívate.

Požiadať o pomoc nie je prejavom slabosti, ak potrebujete odbornú pomoc, porozprávajte sa anonymne, nonstop a bezplatne s našimi poradcami na linkách pomoci IPčko.sk, Dobrá linka a Krízová linka pomoci (0800 500 333).

Robert Fico: V názoroch sa s vládou riadne rozchádzame
Majme úctu k mieru, majme úctu k sebe samým! Predseda strany Smer-SD Robert Fico zverejnil video, v ktorom konštatuje, že rozdielne názory nemôžu brániť v pevnom postoji. A to k čo najskoršom ukončení konfliktu na Ukrajine. "Na dôvody vojnového... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik.sk