Slováci zažívajú déjà-vu: Z obchodov miznú trvanlivé potraviny i hygienické potreby
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

A máme to tu zas! Nápor na predajne potravín a hygienických potrieb sa pomaly ale iste začína prejavovať znova. Pred dvomi rokmi Slovákov do obchodov nahnala pandémia, dnes situácia na Ukrajine. Máme dôvod na paniku?

Ľudí od obchodov tentoraz vyhnal konflikt na Ukrajine

„Po vlne veľkých nákupov z obdobia začiatku pandémie, keď sa vystrašení obyvatelia predzásobovali, aktuálne prichádza ďalšia vlna," konštatuje pre Hospodárske Noviny analytik Ľubomír Drahovský. 

Podľa odborníka vojna na Ukrajine spôsobila, že ľudia čelia ďalšiemu strachu z nepoznaného, a začali vo väčšom skupovať trvanlivé potraviny, ktoré majú lehotu spotreby v horizonte niekoľkých rokov. "Toto správanie zákazníkov je úplne logické a dalo sa očakávať," myslí si Drahovský.

„Nakupujú, pretože nevieme predpokladať, čo sa bude diať v najbližšom období. Osobne som však presvedčený, že aj túto vlnu obchody zvládnu,“ konštatuje.

Panika nie je na mieste

Aj veľké reťazce zaznamenali prvé výpadky tovaru najmä v blízkosti hraníc s Ukrajinou.

„Zvýšený dopyt po potravinách sme zaznamenali na východe krajiny. Zákazníci nakupujú vo väčšom množstve trvanlivé potraviny. Našou prioritou je plynulé zásobovanie potravinami v našich obchodoch,“ uviedol pre HN riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednota Slovensko Branislav Lellák.

Sudkyňa Jelinková: Apel na dodržiavanie hodnôt právneho štátu
V súvislosti s vydaným nariadením vlády o tom, že okresný úrad môže nariadiť občanom povinnosť poskytnutia ubytovania odídencom a ozbrojeným silám, je potrebné voči verejnosti jednoznačne komunikovať obsah tohto nariadenia, zamýšľa sa v blogu na... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Všetci však upozorňujú, že panika nie je na mieste. Minimálne čo sa zásobovania a dodávok týka, pandémia ich poučila. 

"Základná dostupnosť tovaru je aj vďaka dostatočným skladovým zásobám v našom logistickom centre zabezpečená,“ tvrdí hovorca Kauflandu Samuel Machajdík.

„Mohlo sa stať, že niektoré produkty boli v aktuálnom čase vypredané, ale prakticky okamžite sme ich dokázali doplniť. Tovaru máme dostatok a aktuálnej situácii prispôsobujeme aj objednávky," nevidí dôvod na paniku ani Tomáš Bezák, hovorca Lidla.

Priplatíme si

Analytik Drahovský je presvedčený, že obchody súčasnú situáciu so zásobovaním zvládnu lepšie ako tú zo začiatku pandémie. 

„Plus sú vo výhode, že už nemusia kontrolovať dodržiavanie značného množstva opatrení. V praxi to znamená, že pracovná sila sa môže sústrediť na samotný predajný proces, teda na vykladanie dodaného tovaru, jeho dokladanie na pulty a podobne,“ vysvetľuje Drahovský.

Upozorňuje však na to, na rovnaký nákup si priplatíme. „V porovnaní s obdobím pandémie zaplatia zákazníci za svoje nákupy o osem až desať percent viac,“ odhaduje analytik.

Tretie kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa môže uskutočniť 5. alebo 6. marca
"Ukrajina Rusku vôbec neverí, preto chce mať zodpovedného medzinárodného sprostredkovateľa." Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoliak uviedol, že tretie kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom by sa mohlo uskutočniť 5. alebo 6.... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Rasťo Ekkert

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik