Rada vysokých škôl komentuje novelu zákona o VŠ
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Rada vysokých škôl SR vydala vo štvrtok tlačovú správu. Zaujala v nej stanovisko k aktuálnej situácii s novelou zákona o VŠ.

"Rada vysokých škôl SR ako najvyšší orgán samosprávy vysokých škôl oceňuje iniciatívu poslankyne NR SR Márie Šofranko a podporu zástupcov viacerých politických strán pri obrane princípov slobody, politickej nezávislosti a samosprávnosti verejných vysokých škôl, ktoré ohrozuje predložená novela zákona o vysokých školách. Sú to princípy, ktoré v nedávnom proteste podporila výrazná väčšina akademickej obce verejných vysokých škôl," píše sa v tlačovej správe.

Zároveň Rada vysokých škôl SR pripomína, že "sa dôrazne ohradzuje proti viacerým zavádzajúcim tvrdeniam o slovenských vysokých školách, vrátane tvrdení o ich plošnej nekvalite a o vyvíjaní nátlaku členov zamestnaneckých akademických obcí na študentov v súvislosti s ich postojmi k návrhu novely".

"Rada vysokých škôl SR upozorňuje, že práve akademická samospráva preukázala morálnu integritu pri spravovaní majetku vysokých škôl, schopnosť zabezpečiť smerovanie vysokých škôl v súlade s potrebami spoločnosti a poslaním vysokých škôl, princípmi slobody, demokracie a humanizmu. To vysoké školy preukázali nielen počas pandémie, ale aj v súčasnej situácii, pri pomoci študentom, akademikom a utečencom zasiahnutým vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Rada vysokých škôl SR spolu s akademickou obcou pozorne sledujú ďalší legislatívny proces pri schvaľovaní novely zákona o vysokých školách a v prípade neakceptovania ich zásadných pripomienok sú pripravení vstúpiť do aktívnych foriem protestu na obranu princípov slobody, politickej nezávislosti a samosprávnosti verejných vysokých škôl."

Šírenie "falošných informácií" sa aj v Rusku stáva trestným činom
Ruský parlament schválil zákon, podľa ktorého je šírenie falošných informácií o jeho ozbrojených silách trestným činom, informuje Guardian. Zákon, ktorý Štátna duma schválila v treťom a poslednom čítaní, zavádza pokuty a tresty odňatia slobody pre... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik