Putin hovoril so Scholzom. Možné tretie kolo rokovaní Moskva - Kyjev
05 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruský prezident Vladimír Putin v telefonickom rozhovore informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom, píšu ceskenoviny.cz.

Novinárom to oznámil Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Nemecký kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

Len „teoretický súhlas“

Doterajšie rozhovory, v ktorých sa Kyjev snaží dosiahnuť prímerie, zatiaľ úspech nepriniesli. Obe strany ale podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča súhlasili s poskytnutím humanitárnej pomoci a vytvorením bezpečných humanitárnych koridorov, aby mohli civilisti bezpečne odísť z obkľúčených ukrajinských miest. Arestovyč ale poznamenal, že súhlas je „teoretický". Či tomu skutočne aj tak bude, teda jasné nie je.

Tím expertov z ICC odišiel na Ukrajinu vyšetrovať možné vojnové zločiny
Tím odborníkov z Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu odišiel na Ukrajinu, aby začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Agentúre Reuters to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informujú ceskenoviny.cz. Vojnové zločiny a zločiny... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hodinový telefonát

„Spolkový kancelár vyjadril veľké obavy," povedal Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Olafa Scholza s Vladimírom Putinom. Uviedol, že obaja štátnici si vymenili odlišné názory na situáciu. „(Scholz) vyzval na okamžité zastavenie všetkých bojov a na umožnenie humanitárneho prístupu," uviedol hovorca nemeckého kancelára.

Dodal, že Scholz aj Putin sa dohodli na ďalšom rozhovore v dohľadnom čase, uzatvárajú ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik