Pavlovce nad Uhom sa príkladne starajú o utečencov
04 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Denník Pravda na svojom online portáli prináša reportáž o pomoci pre utečencov z Ukrajiny vo východoslovenskej obci nachádzajúcej sa v okrese Michalovce. 

Pomoc Ukrajincom 

Pri poskytnutí starostlivosti najdôležitejšiu úlohu zohráva Apoštolská cirkev so svojím vybudovaným pastoračným centrom. Centrum sa snaží poskytnúť dočasné ubytovacie priestory pre utečencov-väčšinu z nich tvoria príslušníci rómskeho etnika. Samozrejme všetci majú zabezpečené stravovanie, v prípade potreby aj lieky. Dokopy už pomohli skoro 400 Rómom z Ukrajiny, čo konštatuje pastor Marek Gombár: „Ak mám povedať pravdu, toto som nečakal. V prvý deň sme išli na hranicu pre rodinu pastora z Užhorodu, s ktorým sa poznám už desať rokov. A s nimi mala prísť ešte jedna rodina, ktorú sme plánovali dlhodobo ubytovať. Ale keď som prišiel na hranicu, videl som tam viacero Rómov, ako sedia vonku na chodníku aj s malými deťmi. Boli dosť dezorientovaní, nevedeli vôbec, kam majú ísť. Videl som tam viacpočetné rodiny, ale aj samotnú mamu s deviatimi deťmi. Ešte neboli žiadne stany ani nič podobné k dispozícii. Začali sme teda zvážať ľudí sem a hľadali sme aj možnosti, ako pomôcť štátu, aby potom od nás mohli odviezť ľudí ďalej. Ale v ten prvý štvrtok, po útoku, prišli na našu hranicu len dva autobusy." 

Vzácna pomoc

Pastor Marek Gombár veľmi ocenil výpomoc miestnych veriacich z obce, ale aj  ľudí z Košíc. Vďaka sociálnym sieťam sa ľudia skutočne dokázali zmobilizovať najmä pri donáške vecí nevyhnutných pre život. Vojna našich susedov síce zasiahla nepripravených, no na druhej strane obyvatelia dokázali sa spoločne zomknúť pre dobrú vec. Mladí ľudia a deti sú skutočnými hrdinami vzdoru voči spoločenskému napätiu.  

Banská Bystrica pomáha Ukrajine
Regionálna televízia Hronka prináša krátku reportáž o dobročinnej zbierke potravín a tovarov bežnej spotreby pre Ukrajinu. Hlavnú zásluhu na jej organizácii mala Slovenská katolícka charita v spolupráci Materským centrom Mamina. Víkend v znamení... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik