Orbán neočakáva ochranu zo strany NATO, pokiaľ sa krajina bude schopná brániť sama
05 | 03 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Maďarský premiér Viktor Orbán neočakáva, že by jeho krajinu chránila Severoatlantická aliancia, pokiaľ Maďarsko bude pripravené brániť sa samo, píšu ceskenoviny.cz.

Viktor Orbán to povedal v pravidelnom rozhovore na rozhlasovej stanici Kossuth Rádio. Maďarsko sa podľa neho na vojnu na Ukrajine musí pozerať z pohľadu vlastných záujmov, pretože prioritou je mier a bezpečie jeho obyvateľov.

Maďarsko je silné

Podľa agentúry APA Orbán chválil posilňovanie maďarských ozbrojených síl, bezpečnosť Maďarska je podľa neho „pevná ako betón" a krajina je dosť silná na to, aby „si sama zaistila bezpečnosť aj bez spojencov". Orbán podotkol, že kto „nemá vlastné sily, ten nemá ani spojencov".

Zelenskyj: Prví dobrovoľníci hlásiaci sa do cudzineckej légie už dorazili
Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Ukrajinu dorazili zo zahraničia už prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Bude brániť svojich členov

Americký minister zahraničia Antony Blinken znovu uisťoval, že NATO nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude potrebné, je pripravené brániť svojich členov.

Postarajú sa o utečencov

Za posledných osem dní prišlo do Maďarska asi 140 000 ľudí z Ukrajiny. Orbán povedal, že postarať sa o nich je úlohou Maďarska a že nie je potrebné na nikoho čakať. „Čakať na rozhodnutie Bruselu by viedlo k veľkým problémom na hranici," povedal.

„V Bruseli sa len hovorí a národné štáty konajú," povedal konzervatívny premiér, ktorý dlhodobo vedie spory s Európskou komisiou. Maďarsko dávalo v uplynulých dňoch najavo, že je proti tomu, aby 27-ka poskytla ľuďom utekajúcim z Ukrajiny mimoriadnu ochranu, vďaka ktorej budú mať najmenej na rok zaistený prístup k práci, vzdelaniu či sociálnej podpore. Podľa Budapešti by stačili súčasné azylové pravidlá.

Vojna, ktorú sa Kremeľ snažil zamaskovať, sa stáva pre Rusov tvrdou realitou
Ruské ministerstvo obrany prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu. Zdá sa, že značná časť z... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Orbán uviedol, že 70 až 80 percent utečencov prichádzajúcich do Maďarska z Ukrajiny chce pokračovať do ďalších krajín. Tí, čo v krajine zostanú, budú mať na tri mesiace nárok na podporu v nezamestnanosti a potom si budú musieť nájsť prácu alebo vstúpiť do niektorého z vládnych pracovných programov. „Tí, ktorí tu zostanú, si budú musieť nájsť miesto v našom spôsobe života," citujú Orbána ceskenoviny.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Tím expertov z ICC odišiel na Ukrajinu vyšetrovať možné vojnové zločiny
Tím odborníkov z Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu odišiel na Ukrajinu, aby začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov. Agentúre Reuters to oznámil hlavný prokurátor ICC Karim Khan, informujú ceskenoviny.cz. Vojnové zločiny a zločiny... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik