Operná superstar Netrebko končí v Metropolitnej opere! Môže za to Putin
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Anna Netrebko, ruská operná superstar, sa už túto ani budúcu sezónu v Metropolitnej opere v New Yorku (Met) neobjaví! Nesplnila totiž požiadavku spoločnosti, aby sa dištancovala od ruského prezidenta Vladimira V. Putina, ktorý vedie vojnu s Ukrajinou, informuje New York Times.

Buď - alebo

Koniec angažmán svetovej sopránistky Netrebko, ktorý Met oznámila vo štvrtok, nastal po tom, čo operná spoločnosť s odvolaním sa na ruskú inváziu na Ukrajinu uviedla, že už nebude najímať umelcov, ktorí podporujú Putina. 

Kým Netrebko, ktorej tlieskali aj diváci v slovenskej metropole, v posledných dňoch vydala kritické vyhlásenia k vojne, o ruskom prezidentovi, ktorého znovuzvolenie v minulosti podporovala, mlčala.

Niet cesty späť

"Je to veľká umelecká strata pre Met a pre operu," uviedol vo vyhlásení Peter Gelb, generálny riaditeľ spoločnosti. "Anna je jednou z najlepších speváčok v histórii Met, ale keď Putin zabil nevinné obete na Ukrajine, nebolo cesty späť."

Na žiadosť o vyjadrenie prostredníctvom svojich zástupcov Netrebko okamžite nereagovala.

Zatiaľ čo štvrtkové oznámenie zahŕňalo iba dve sezóny, Gelb vo štvrtok v rozhovore povedal, že sa zdá nepravdepodobné, že by sa Netrebko niekedy vrátila spievať do spoločnosti.

Kim Kardashianová ponúka fanúšikom 100 tisíc: Daj to na Ukrajinu! prosia ju
Influencerky sa vo svetle súčasného diania na Ukrajine dostávajú v rámci svojich platených spoluprác na tenký ľad. A pociťujú to aj hviezdy za veľkou mlákou – napríklad profesionálna celebrita Kim Kardashianová (41), ktorá sa neustále chváli svojim... Čítať ďalej
03 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

"Je ťažké si predstaviť scenár, v ktorom sa vráti do Met," povedal.

Rozchod Netrebko s Metropolitnou operou, kde za posledných 20 rokov odspievala takmer 200 predstavení a stala sa prvou primadonou, bol pre jednu z najväčších svetových operných hviezd ohromujúci obrat. 

Ako ďaleko treba zájsť?

V priebehu rokov občas vyjadrila podporu Putinovi a v roku 2014 ju odfotili, ako drží vlajku používanú Ruskom podporovanými separatistami na Ukrajine.

Jej odchod z najväčšej americkej inštitúcie múzických umení prišiel uprostred širšieho odporu voči niektorým ruským umelcom za ich väzby na Putina – čo vyvolalo zložité otázky o tom, ako ďaleko by mali umelecké organizácie zájsť pri požadovaní verejných vyhlásení od umelcov.

Čo na to celé Depardieu?
Francúzsky herec Gérard Depardieu je veľa rokov známy svojim obdivom k V. Putinovi. Ani to, že je ruským občanom nie je žiadna novinka. Veľa ľudí sa pýta, ako vidí súčasnú situáciu práve on, ktorý sa "diktátora Putina" vždy tak zastával. Vyzval... Čítať ďalej
01 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik