Nemocnice i poisťovne majú problém: Doplatí na to opäť pacient?
04 | 03 | 2022 I Diana Zaťková

Nemocnice nemajú na výplaty a poisťovne zase dosť peňazí. Ak sa do konca marca nedohodnú nemocnice so zdravotnými poisťovňami, od 1. apríla dostanú pacienti len urgentnú starostlivosť, informuje denník Pravda.

„Katastrofálnou situáciou v oblasti financovania slovenského zdravotníctva sme sa dostali do stavu, že od apríla nemocnice nebudú poskytovať viac ako urgentnú zdravotnú starostlivosť,“ tvrdí podpredsedníčka strany Hlas Zuzana Dolinková.

Zdravotnícky analytik Martin Vlachynský vysvetľuje, že dôvodom sú končiace sa zmluvy zdravotných poisťovní s nemocnicami. „Ak sa do konca marca nemocnice a poisťovne nedohodnú, dostanú ľudia len urgentnú starostlivosť,“ dáva Vlachynský za pravdu političke.

Poisťovne na jednej lodi

„Všetky tri zdravotné poisťovne hovoria to isté. Platby môžu byť len do výšky rozpočtu a ten nekryje ani potreby zamestnancov,“ upozorňuje viceprezident Asociácie nemocníc Slovenska Igor Pramuk.

Len asociácii chýba 58 miliónov eur. Zdravotné poisťovne síce uznávajú výšku nárokov, ale napriek tomu peniaze nedajú.

Eduard Heger a jeho vyhlásenie k situácii na Ukrajine
Spravodajský web Aktuality.sk tlmočí verejnosti stanoviská nášho premiéra Eduarda Hegera v súvislosti s vojnovou krízou na Ukrajine, ktorá sa dotýka vo veľkej miere aj Slovenska. Potreba protivzdušnej obrany je nevyhnutná Predseda vlády SR... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Štátna poisťovňa doručila nemocniciam konkrétne cenové návrhy pred dvoma týždňami. Asociácia tvrdí, že v nich nie sú kryté nielen mzdy, ale ani sedemeurové príplatky pre pracovníkov, ktorí robia na covidových oddeleniach.

Prst na kohútiku má Matovič

Pritom ešte v novembri na Rade hospodárskej a sociálnej dohody sľúbil podľa Pramuka dofinancovanie minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Finančná rezerva 232 miliónov eur, o ktorú sa zdravotnícky rozpočet vlani znížil, je na účte ministerstva financií.

No financmajster Matovič sa zo svojho postoja, „ak chceš peniaze, povedz, kde ušetríš“, ustúpiť nechystá. Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (OĽaNO) odkázal, že na základe revízie výdavkov by mal byť na ministerstve zdravotníctva priestor na ušetrenie 250 miliónov eur.

Rada vysokých škôl komentuje novelu zákona o VŠ
Rada vysokých škôl SR vydala vo štvrtok tlačovú správu. Zaujala v nej stanovisko k aktuálnej situácii s novelou zákona o VŠ. "Rada vysokých škôl SR ako najvyšší orgán samosprávy vysokých škôl oceňuje iniciatívu poslankyne NR SR Márie Šofranko a... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana Zaťková

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik