Marta Žiaková: Potreba diplomacie je na mieste
04 | 03 | 2022 I Emanuel Orban

Videoportál denníka SME nás oboznamuje so stanoviskom predsedníčky Úradu jadrového dozoru Marty Žiakovej k ostreľovaniu jadrovej elektrárne v Záporoží zo strany Ruskej federácie. Informácie o celkovej sitácii odzneli na dnešnej tlačovej konferencii. 

Predstavenie jadrovej elektrárne v Záporoží 

"Jadrová elektráreň Záporožie patrí medzi najväčšie v Európe. Pozostáva zo šiestich blokov. Jeden blok bol už odstavený pred útokom kvôli výmene paliva a údržbe, ďalšie bloky 4 sú  odstavené z dôvodu dochladzovania, 1 reaktor je trvalo prevádzkovaný s výkonnou úrovňou 60 %. Požiaru na jadrovej elektrárni neprišlo. Napriek všetkým problémom radiačná situácia je normálna." Dozvedámesa z citovaného zdroja.

Slovensko momentálne nie je ohrozené 

Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková upokojuje následne obyvateľom vyslovenými slovami: "V tomto okamihu je možné deklarovať, že bezprostredné ohrozenie asi tej elektrárne, ani okolia nehrozí, a v tom prípade nie je ohrozená ani Slovenská republika:" Taktiež vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike v súvislosti s konzumáciou jodidu draselného, nakoľko môžu si spôsobiť neblahé následky na zdraví. Momentálne je podľa nej situácia stabilná, všetky záležitosti vo veci radiácie dôsledne moniturujú Slovenský hydrometeorologický ústav a Úrad verejného zdravotníctva. 

Výzva na diplomatický dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom

Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková jasne volá po diplomatickom riešení vojenskej situácie, uvedené národy by sa mali naučiť konečne správať tak ako sa patrí v civilizovanom svete: " Je to pre mňa veľmi nepriaznivá správa, ktorá hovorí o tom, že tie strany si nedokázali zachovať chladnú hlavu. Plne rozumiem obyvateľom energodaru, že bránia svoje rodiny, možno v tomto prípade by bolo kvôli zachovaniu jadrovej bezpečnosti tej lokality lepšie prijať rovno kapituláciu na tom území tej elektárne a na tej oblasti nebojovať. " K tomuto kroku ich vyzýva aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu vo Viedni.

Choré deti trávia ostreľovanie Kyjeva v suteréne nemocnice
Ako sa ruský útok na Kyjev zintenzívňuje, niektorí z najzraniteľnejších obyvateľov mesta nemôžu odísť. Choré deti sa preto presunuli do suterénu nemocnice v Kyjeve. A ostreľovanie naďalej pokračuje. Téme sa venuje CNN. Odísť nemôžu Pre najväčšiu... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Diana zaťková

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik