Jadrová hrozba pre Európu
04 | 03 | 2022 I Rasťo Ekkert

Minister energetiky ukrajiny, „strieľať do jadrovej elektrárne, alebo sa ho pokúšať zmocniť je barbarstvo, ktoré ohrozuje jadrovú bezpečnosť celého sveta.“ Píše agentúra Interfax, na základe útokov na najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň.

Je to barbarstvo

„Činy ruských útočníkov, ktorí spustili paľbu na satelitné mesto Záporožskej JE Energodar a pokúšajú sa zmocniť sa samotnej stanice, sú barbarské a predstavujú hrozbu pre jadrovú bezpečnosť celého sveta,“ uviedol minister energetiky Herman Haluščenko.

"Je barbarstvom pokúšať sa zmocniť sa alebo zničiťť jadrovú elektráreň. Toto upravujú príslušné medzinárodné zmluvy a je za to medzinárodná zodpovednosť," povedal minister vo štvrtok večer počas maratónu UArazom. Zároveň zdôraznil, že Ukrajina je v neustálom kontakte s MAAE vo veci ochrany svojich jadrových zariadení, predovšetkým Záporožskej JE.

Rusi ostreľovali Energodar, zasiahli jadrovú elekráreň
V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny vypukol požiar v dôsledku útoku ruských jednotiek. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na hovorcu elektrárne, podľa ktorého ostreľovanie začalo v piatok skoro ráno. Informuje... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Otázka jadrovej bezpečnosti

"Informujeme ich v reálnom čase, komunikujeme niekoľkokrát denne, ukazujeme, čo sa deje, aby urobili všetko, čo je v ich silách, aby tieto akcie zastavili. Ide vlastne o otázku jadrovej bezpečnosti medzinárodného významu," zdôraznil minister.

Destabilizácia energetického systému Ukrajiny

Upozornil, „že vo svete už existujú príklady tragédií v jadrových elektrárňach s tým, že „vojaci aj ochrancovia jadrových elektrární jasne chápu, že takéto scenáre nemožno pripustiť.“ Haluščenko zároveň poznamenal, že účelom dobytia jadrovej elektrárne sú zámery útočníkov destabilizovať energetický systém Ukrajiny, ktorý od 24. februára funguje v režime izolovanom od energetických systémov Ruska a Bieloruska, do ktorých vstúpila v rámci integrácie s európskym energetickým systémom. Uvádza Interfax.

Ukrajina zverejnila video o útoku na jadrovú elektrárni Záporoží
Na socálnej sieti Youtube zverejnili video, zachytávajúce ostreľovanie areálu jadrovej elektrárne Energodar na Ukrajine.... Čítať ďalej
04 | 03 | 2022 | Ivan Brožík

____________________________

Poznámka: Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD. 

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik